Misa zadušnica za mons. Matiju Stepinca

step

Zagreb – O četvrtoj obljetnici smrti kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Matije Stepinca (1938. – 2011.) misu zadušnicu u ponedjeljak 16. veljače u župnoj crkvi Svetoga Petra, ap. u Zagrebu predvodio je duhovnik u Nadbiskupskome bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu preč. Vlado Razum. U koncelebraciji euharistijskog slavlja bilo je desetak svećenika, među kojima i o. Petar Galauner, DI, koji je mons. Stepincu bio odgojitelj u sjemeništu, kao i nekoliko kolega te nekoliko njegovih nekadašnjih kapelana uključujući sadašnjeg župnika župe sv. Petra preč. Josipa Golubića.

U homiliji preč. Razum posebno se osvrnuo na misno evanđelje o zrnu te istaknuo kako je Isus u toj prispodobi dao primjer svoga pristupa životu, jer je on izgarao i umirao za čovjeka u neizmjernoj poslušnosti svome ocu i u službi bratu čovjeku. I to sve do smrti, smrti na križu.

“Kad si danas želimo približiti život mons. Matije, dugogodišnjeg župnika ove župe, vjerujem da je živio ovu mudrost zrna, umirući za povjereno mu stado i da je živio dinamiku časa i da je svoj život pripremao svjestan da će jednom morati poći s ovoga svijeta”, rekao je preč. Razum. Sabirući život mons. Stepinca, istaknuo je kako su mu bila važna tri stola. Na prvom mjestu to je stol Riječi s kojeg je naviještao Riječ Božju. Nastojao je pokazati koliko je to važna, najvažnija poruka koja se ne smije odbaciti, već biti najvažnija poruka našega života, rekao je. Drugi stol koji su mu je bio važan bio je euharistijski stol na kojem se priprema hrana za život: tijelo i krv Kristova. Najčešće je na oltar dolazio iz ispovjedaonice, tako pripremajući svoju braću da blaguju za ovim stolom. No, to je širio i izvan ovoga prostora: u domove umirovljenika, u bolnice gdje je pohađao bolesnike. Treći stol bio je obiteljski oko kojeg je okupljao bliže suradnike, ali je nastojao da se kod tog stola nađu oni koji su otvoreni za dar života, rekao je preč. Razum. Podsjetio je i koliko mu je bilo važno svećeničko zajedništvo koje je poticao i u Novom Zagrebu i u župi sv. Petra. No, njegovo srce nije se moglo zatvoriti u prostore župe, ono je bilo otvoreno za događaje vjere i u Zagrebačkoj nadbiskupiji i šire, rekao je preč. Razum. (IKA)