Kršćani i muslimani zajedno na međureligijskoj povorci

Articolo

ArticoloNa poticaj lokalne zajednice franjevaca koji se već godinama zauzimaju u prihvatu doseljenikâ, iz mjesta Favara, nedaleko od Agrigenta na Siciliji, krenut će 26. veljače međureligijska povorka (nazvana „Nous sommes”), u kojoj će zajedno sudjelovati kršćani i muslimani. U svjetlu onoga što se dogodilo u Francuskoj, i onoga što se događa u Nigeriji i u Nigeru, te razmišljajući upravo o franjevačkoj karizmi, uočio sam da bi trebalo nešto učiniti – rekao je u razgovoru za našu radijsku postaju fra Giuseppe Maggiore, voditelj zajednice ‘Šator Oca Abrahama’.

Stoga je – kako je rekao – napisao pismo imamu u Agrigentu, Drissu Soulibu, oslanjajući se, na neki način, na susret svetoga Franje Asiškoga sa sultanom 1219. godine, i pozvao ga na zajednički hod u životu, na dijalog, na odgoj kršćanske i muslimanske mladeži koja dolazi iz Afrike; na odgoj za slobodu mišljenja, izražavanja i slobodu riječi, te na suživot. Iskoristio sam trenutak, jer je imām bio napisao da se ograđuje od događaja koji su se zbili u Francuskoj. Stoga sam uzeo papir i olovku, jer se i s jedne i s druge strane isključuje fanatizam – napomenuo je fra Giuseppe.

Govoreći o povorci, fra Giuseppe je kazao da će to biti slavlje među braćom koja će zajedno hodati kako bi otkrili Boga koji nas voli ne gubeći vlastiti identitet. To je vrlo važno – kazao je te dodao – Susreli smo se s imamom, i bio je to vrlo lijepi susret. Na neki smo način ponovno proživjeli iskustvo Franje Asiškoga sa sultanom: uz šalicu čaja, razgovarali smo o molitvi, o tišini i o miru – istaknuo je na kraju fra Giuseppe Maggiore, voditelj zajednice ‘Šator Oca Abrahama’. Radio Vatican, Foto AP