Skip to content

Izložba radova studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

pm studenti alu zagreb 1

PAPER BASED DESIGN
experimental typography signage systems

izložba radova studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
18. 2. — 2. 3. 2015.
Galerija PM, Zagreb
Otvorenje izložbe u srijedu, 18.02.2015. u 20:00 sati.

Na izložbi Paper Based Design prikazani su rezultati dviju radionica dizajna održanih tijekom 2014. godine. Radionice su bile namijenjene intenziviranju znanja i promišljanja o tipografiji i dizajnu znakova, za studente Akademije likovnih umjetnosti. Prvi dio izložbe prikazuje rezultate istraživanja na području eksperimentalne tipografije, a drugi dio izložbe čine 32 panela na kojima su prezentirani mini sustavi piktograma namijenjeni komunikaciji i primjeni u prostoru.

pm studenti alu zagreb 2

Radionica Paper Based Design 3 – Typotaco – eksperimentalna tipografija – održana je u veljači 2014. pod mentorstvom i vodstvom doc. Natalije Nikpalj Polondak i profesora sa madridskog studija dizajna: Escuela Superior de Diseno de Madrid; Ignacio Vázquez, Luis Conde i Susana Murias. Radionica je trajala 3 dana po 3 sata.

Projekt: Studenti su imali zadatak osmisliti vlastitu tipografiju, 30 slovnih znakova, upotrebljavajući maksimalno 6 elemenata koje su sami dizajnirali. Spajanjem i nabrajanjem te kombiniranjem elemenata, stvaraju se slovni znakovi zajedničkih karakteristika koji onda tvore prepoznatljivu cjelinu – karakterističnu tipografiju. Neki su rezultati čitljiviji, a neki na granici prepoznatljivoga. Forme su na kraju realizirane vektorski.

Sudionici: studenti 2. i 4. godine grafičkog odsjeka ALU 2013/2014.; Filip Smrekar, Karla Čurčinski, Laura Martinović, Ana Vinković, Rea Kordej, Vendi Vernić, Sunčana Vran, Ivan Vrančić

pm studenti alu zagreb 3

Radionica Paper Based Design 4 – signage systems – održana je 27. lipnja 2014. u Tehničkom muzeju u Zagrebu u sklopu 49. zagrebačkog salona primijenjenih umjetnosti i dizajna, u trajanju od 4 sata. Voditeljica radionice je doc. Natalija Nikpalj Polondak. Sudjelovali su studenti Akademije likovnih umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tema: Osmisliti i oblikovati znakove koji se mogu primijeniti u prostorima namijenjenima studentima; hosteli, studentski dom, prostor studija i sl. Prvenstveno je zadatak bio osmisliti način kako piktogramom prikazati muški i ženski WC, a zatim i još dva znaka (kantina, caffe, garderoba…) koji bi na osnovu zajedničkih vizualnih elemenata mogli tvoriti sustav primijenjiv unutar određenog prostora – signage system. Osim pozitiva i negativa piktograma ili ideograma, studenti su mogli predložiti i jednobojno rješenje, te mu također pridružiti i tekstualno pojašnjenje na hrvatskom ili engleskom jeziku.

See also  Grožnjan - Kolektivni, selektirani, tematski, likovni projekt: RITAM

Tako je većina sudionika razvila mini sustave od po najmanje 3 piktograma, a izbor njihovih skica i prijedloga pojedinačno je predstavljen na panelima dimenzija 50×70 cm u jednobojnoj verziji.

Sudionici: Dominik Brandibur, Anđela Zanki, Ines Praprotnik, Ivan Katalinić, Iva Habus, Karla Čurčinski, Laura Martinović, Mario Udženija, Mia Maraković, Tomislav Hršak, Josipa Pentić, Dominik Vuković, Pijus Balkaitis, Ivan Kovačević + mentor Natalija Nikpalj Polondak.

MENTOR: Natalija Nikpalj Polondak docentica je na Grafičkom odsjeku, Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. 2013. magistrirala je Oblikovanje vizualnih komunikacija na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani, Slovenija.