Skip to content

Instalacije i skulpture Saše Jantoleka: Bizarij

U MMC POU „Ante Babić” u Umagu otvara se u petak, 20. veljače 2015. u 19 sati izložba pod nazivom „Bizarij” SAŠE JANTOLEKA

Saša Jantolek instalacija BROD

Radi se o instalacijama i skulpturama iz nekoliko autorovih recentnih ciklusa, ali i o sasvim novim radovima. Kroz sve njih Jantolek nam, u vidu specifičnih scenskih slika koje kompozicijski teku poput nekog oprostorenog strip-događanja, doznačuje cijelu seriju uzbudljivih, neobičnih slikopriča svog osebujnog, fantazmagoričnog „Bizarija”.

Bizarij

Da odbačeni, istrošeni, pohabani, čak i ružni predmeti iz našeg svakodnevnog okruženja mogu maštovitom umjetniku biti dragocjeni izvor inspiracije i pokretač bujne reciklažne kreativnosti, dokaz je osebujan, fantazmagoričan likovni svijet Saše Jantoleka. Svijet izgrađen od neočekivanih, likovno usuglašenih zajedništava mnoštva različitih pronađenih predmeta i materijala, najčešće običnih i banalnih, koji u novome kontekstu dobivaju novo značenje. Zajedništva su to u kojima objects trouvés, imaginacijom umjetnika i znalačkim dodirom njegove ruke, u novome prostoru i novome vremenu počinju živjeti jedan novi život i pričati nove priče. Jantolekove priče. Čudne, sugestivne i intrigantne, bizarne i poetične, naizgled odbojne, ali istodobno izuzetno privlačne. Autor tu gotovo djetinje uživa u slobodi njihova stvaranja, nesputano se prepuštajući mašti dok smišlja i oblikuje taj neobičan bizarij, pun kreativne igre i avanture, pun spontanosti i brbljivosti. Ali isto tako i pun discipline i stvaralačke kombinatorike. Jer on zna kako se promišljeno poigrati perepcijom i zbiljom, prostorom i vremenom, pa i kontrapunktom estetike lijepoga i ružnoga. Zato se čini kako je sve ovdje moguće i razumljivo, ali u isto vrijeme i sve balansira između dodirljivoga i nedodirljivoga, jer se kreće područjem u kojem se preklapaju paralelni svjetovi i različite stvarnosti, pa oko, unatoč taktilnosti predmeta, dvoji između viđenoga i zamišljenoga, između opipljivoga i magičnoga, stvarnoga i snovitoga. Pritom je vrijeme manje-više tu neodređeno, „bezvremeno”, a time odmah i nekako vječno, „svevremeno”, pa takve onda postaju i Jantolekove priče. Priče iz „Bizarija”.

Saša Jantolek instalacija LAGANI SMIJEŠAK

„Bizarij” je svojevrsna „zbirka” Jantolekovih maštovitih i bizarnih slikopriča iz nekoliko njegovih ciklusa. Pred nama se ovdje tako razvija neobični, fantazmagorični, slikoplastički pričarij, oprostoren kroz zidne instalacije, objekte, skulpture i asamblaže. Priče, likovno uobličene kao scenske slike, kompozicijski teku poput strip-događanja ispričanog unutar niza ulančanih trodimenzionalnih „kadrova”. Svaka scenska slika puna je predmeta i detalja, ali i odnosa i ozračja koji prizivaju nadrealno i „bošovski” fantastično, mistično i magično, pa nas uvlače u neku drugu, pomaknutu stvarnost. Likovi koji u toj stvarnosti prebivaju – iskrivljene, nezgrapne i na prvi pogled odbojne spodobe izbuljenih očiju i razjapljenih usta, emaniraju međutim neku neočekivanu ljupkost, čak i poetičnost. Pokazujući tako da bizarnost i grotesknost mogu u jednoj lucidnoj umjetničkoj igri djelovati privlačno, ali i humorno. Zato gledatelji, zaintrigirani Jantolekovim pričama i senzibilizirani vizualno-taktilnim podražajima „Bizarija”, stupaju s ovim radovima odmah u interaktivan odnos. Prepuštajući se igri, uspostavljaju s njima direktnu i najčešće emotivno obojenu komunikaciju. Postajući na taj način i sami dio ove uzbudljive, narativno-razigrane scene i jednoga čarobnoga imaginarija.

See also  Međunarodna izložba umjetničke fotografije i keramike

Višnja Slavica Gabout

Saša Jantolek instalacija LEŽANJE U SVOJOJ LIJENOSTI

Saša Jantolek instalacija ZDENKO

Saša Jantolek instalacija ČUVARICA MUHA