Biskup Košić na blagdan sv. Valentina u Selima

Biskup Košić

Biskup KošićSela – Župa sv. Marije Magdalene u Selima svečano je u subotu 14. veljače proslavila blagdan svog suzaštitnika sv. Valentina. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi, u sklopu pastoralnog pohoda, predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Matom Sukalićem.

Na slavlju su sudjelovali brojni župljani, članovi DVD-a, kulturno umjetničkih društva i udruga s toga područja, kao i hodočasnici iz sisačkog kraja, štovatelji sv. Valentina.
U homiliji, biskup je zahvalio svim vjernicima na dobrodošlici i srdačnim susretima tijekom pastoralnog pohoda, te podsjetio na život sv. Valentina, ističući kako iako postoji malo podataka o njemu, činjenica je da je kao biskup i mučenik vrlo poštovan i štovan od svoje smrti u 3. stoljeću pa sve do danas. „On je svjedok vjere prvih kršćana poput našeg zaštitnika sv. Kvirina, biskupa i mučenika. Baš su prvi kršćani bili stavljeni na kušnju da biraju između svoga života i svoje vjernosti Kristu, koju su i izabrali, pa i uz cijenu mučenja i smrti i sigurno je da nas danas, kao i tada, to nas ispunjava jednim velikim poštovanjem prema njima. Zato su se od početaka kršćani, jer su poštivali mučenike i smatrali ih svjedocima vjere, okupljali na grobovima svetih mučenika. Tako i do dana današnjega Crkva osobito štuje one koji su trpjeli za vjeru. Crkva je stvarno kroz povijest do danas trpjela progone i mučeništvo sigurno znači prkositi duhu ovoga svijeta, plivati protiv struje, imati svoj stav kada je sve protivno što nije lako. To je mučeništvo. Slavili smo tako prije par dana blaženog Alojzija Stepinca, suvremenog mučenika iz našeg naroda. Njega je progonio čitav sustav, odbacivali su ga, proglašavali zločincem, ali narod je vjerovao da je on sveti pastir, i vjeruje do dana današnjega. Mnoštvo ljudi u molitvi i zapaljene svijeće na njegovu grubu u zagrebačkoj katedrali svjedočanstvo je našeg naroda o svom pastiru koji je svetački živio i borio se za ono što istina i pravda”, rekao je biskup te posjetio i na mučeničku smrt dvadeset tri svećenika s područja Sisačke biskupije koji su ubijeni u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Nakon popričesne molitve preč. Sukalić zahvalio je biskupu na pastoralnom pohodu te svakoj riječi podrške i ohrabrenja koju je uputio vjernicima s kojima se susreo.
Na kraju, predstavnik DVD-a Sela g. Stjepan Vužić zahvalio je biskupu na svemu što je učinio za ovo društvo i župu tijekom poplava prošle godine, te mu je uručio i prigodnu zahvalnicu. (IKA)