Predstavljena knjiga “Sveti znakovi” Romana Guardinija

32598Split – U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak 12. veljače na konferenciji za medije predstavljena je knjiga “Sveti znakovi” Romana Guardinija. Knjigu je predstavio glavni urednik nakladne kuće Verbum mr. Petar Balta.

Mnogi kršćani ne poznaju simboliku i radnje kojima su prožeti vjerski obredi, ili ih doživljavaju na površan i formalan način. Koji unutarnji stav izražavamo znakom križa, stajanjem, klečanjem? Na koji način svijeće, tamjan, crkvena zvona itd. oblikuju i uokviruju vjerničku svakodnevicu? Što to znači da se Isus uprisutnjuje pod jednostavnim prilikama kruha i vina? U iznimno popularnom djelu “Sveti znakovi” Guardini, tumačeći temeljne radnje, znakove i simbole kršćanskoga života, otkriva njihovu ljepotu i bogatstvo.

Romano Guardini (1885. – 1968.) jedna je od najznačajnijih osobnosti europske vjerske i kulturne povijesti 20. stoljeća. Talijan podrijetlom, život je proveo u Njemačkoj gdje je predavao na sveučilištima u Bonnu, Berlinu, Tübingenu i Münchenu. Njegova djela postala su pravi duhovni klasici, iznimno čitani i prevedeni na brojne svjetske jezike. U izdanju Verbuma objavljene su njegove knjige “Razmatranja o svetoj misi” i “Konac novoga vijeka”. (IKA)