Skip to content

Novi broj Glasa Koncila

Stepinčev poučak aktualnom društvenom trenutku u komentaru iščitava glavni urednik Ivan Miklenić, tematizirajući hrvatske prilike i ponašanje političkih stranaka

gk tiskano v

Zagreb – Kolažom fotografija i prenošenjem naglasaka iz propovijedi kardinala Josipa Bozanića sa središnje proslave Stepinčeva u zagrebačkoj prvostolnici otvara se novi sedmi broj Glasa Koncila s nadnevkom od nedjelje 15. veljače. U ozračju iščekivanja što skorijega proglašenja svetim blaženoga Alojzija Stepinca novi broj donosi izvještaje i s velikih okupljanja vjernika u župi blaženikova rođenja i smrti u Krašiću te iz rimske crkve Sv. Jeronima, gdje je misu slavio pročelnik Kongregacije za nauk vjere.

Stepinčev poučak aktualnom društvenom trenutku u svojem komentaru iščitava glavni urednik Ivan Miklenić, tematizirajući hrvatske prilike i ponašanje političkih stranaka. Među ostalim piše: “Stepinčev primjer snažan je poziv i političkim strankama da se očiste i oslobode od svih oblika ‘robovlasništva’ nad svojim članovima, da prestanu ucjenjivati ili kupovati ljude te da omoguće stvarno oslobođenje hrvatskoga društva, da bi u njemu svi dobili prigodu, a sposobniji mogli dati svoje najbolje za opće dobro.”

Uz Dan bolesnika Glas Koncila našao je sugovornika u osobi priora bolnice “Sveti Rafael” u Strmcu Kristijana Sinkovića, redovnika Bolničkoga reda sv. Ivana od Boga koji poručuje da je čovjek cjelina, a ne dijagnostički slučaj. U intervjuu progovara o temama zdravstvenoga sustava, osposobljenosti svećenika za rad s bolesnima, razvoju palijativnih timova u našoj zemlji, a dotaknuo se i pitanja veteranskih bolnica.

O franjevačkoj duhovnosti i redovničkom putu može se čitati u susretu s fra Ivanom Matićem, voditeljem Kuće susreta “Tabor” koji je na svojim brojnim službama doživio iskustvo univerzalne Crkve. Mnogo je prostora posvećeno izvještajima iz Splita, Rijeke i Dubrovnika s manifestacija kojima se Crkva uključila u proslavu Svjetskoga dana braka, a s istoka Hrvatske dolaze vijesti o spomenu 200. obljetnice rođenja biskupa Strossmayera.

O identitetu i ulozi žene u Crkvi i društvu u prvom nastavku promišlja novinar Darko Grden pod naslovom “Crkvi je važno razumjeti ‘govor’ žena”, dok se u rubrici “Mladi mladima” donose mladenačka razmišljanja o slobodi govora, vjeri i javnosti.
U novom broju Glasa Koncila prikazan je život župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Garešnici koja broji pet tisuća župljana, a unatoč gospodarskim teškoćama i ne baš blistavom perspektivom ne odustaju od vjere i optimizma.

Na 32 stranice katoličkog tjednika može se saznati o pastoralnim gibanjima u nadbiskupijskim i biskupijskim središtima, a redovite rubrike donose aktualan pogled: u “Zapažanjima” se piše o presudi Međunarodnoga suda za genocid; u “(Pri)govoru znanosti” o optužbi za sukob interesa u Agenciji za hranu; povijesni feljton u sedmom nastavku razotkriva kako je nastao mit o dvadeset tisuća ubijene djece u jasenovačkom logoru, a kao katolički oblikovatelj kulture predstavljen je Ivan Softa. IKA/GK

Optimized by Optimole