Ministarstvo zdravlja u srijedu, 11. veljače, na Svjetski dan bolesnika, pokreće akciju skraćivanja listi čekanja “Program plus”, tijekom koje će 33 hrvatske bolnice u dodatnim popodnevnim i vikend terminima obavljati dijagnostičke postupke i operativne zahvate na koje se najduže čeka

ImageHandlerU akciju se odmah uključuju svi KBC-ovi i kliničke bolnice, a do 1. ožujka bit će uključene i opće bolnice. Pacijenti koji na preglede jako dugo čekaju već ovih dana mogu očekivati pozive iz bolnica da dođu odmah na red, u dodatnim terminima, kažu u Ministarstvu.

Svaka bolnica sama će odabrati desetak dijagnostičkih postupaka, prvih, kontrolnih pregleda ili operacija za jednodnevnu bolnicu na koje su najdulje njezine liste čekanja, te će se za te zahvate otvoriti dodatni termini izvan redovnog radnog vremena – srijedom poslijepodne i subotom ujutro.

Akcija će trajati do početka ljetnih godišnjih odmora, a Ministarstvo će prepustiti bolničkim upravama da same identificiraju najduže liste čekanja i u skladu s tim organiziraju dodatne termine.

Inače po podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), u KBC-u Zagreb na operaciju mrene čeka se čak 395 dana, a na ugradnja totalne endoproteze kuka 348 dana, dok se na MR u splitskom KBC-u čeka 424 dana. To su ujedno postupci na koje se najdulje čeka u kliničkim bolničkim centrima. Hina

Odgovori