Široki Brijeg – Otvorena izložba “Zajedno u umjetnosti”

zajedno u umjetnosti 2

zajedno u umjetnosti 2

Izložba „Zajedno u umjetnosti” pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Norveške u BiH, u organizaciji Udruge „Ja vrijedim” iz Sarajeva, otvorena je u četvrtak 5. veljače u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu.

Izložba je okupila studente završnih godina četiri bosanskohercegovačke akademije; Širokobriješke, Trebinjske, Banjolučke i Sarajevske.

Prigodan govor održao je dekan Širokobriješke akademije prof. Stjepan Skoko, nakon kojega se publici obratila predsjednica udruge „Ja vrijedim” Vernesa Dedović, a čast da svečano otvori izložbu pripala je prorektoru za znanost i razvitak Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivi Čolaku.

Publika će imati priliku da posjeti izložbu do 20.veljače 2015. godine, zatim izložba seli u Trebinje.

zajedno u umjetnosti 1

Prigodni govor dekana Stjepana Skoke povodom izložbe

Uvažavajući i cijeneći doprinos svih aktera sustava umjetnosti, metaforički govoreći moglo bi se kazati kako su visokoškolske umjetničke institucije samo srce, ili glavni generator u sustavu likovne umjetnosti na određenom prostoru. Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, s ponosom se može ustvrditi da posjeduje četiri takva motora-generatora: Umjetničku akademiju u Banjaluci, te Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Trebinju i Širokom Brijegu. Četiri srca koja u bosanskohercegovački sustav umjetnosti već godinama ubacuju nove i specifične likovne tokove, impulse i naglaske. No, pored toga što funkcioniraju unutar širih sklopova i sustava umjetnosti, likovne akademije su na jednoj dimenziji i zasebni, unutar sebe zatvoreni akademsko-umjetnički sustavi i svjetovi u okviru kojih različiti akteri kroz razne uloge obavljaju različite funkcije.

Stoga je iznimno važno da likovne akademije svoje relativno zatvorene i samodovoljne sustave umjetnosti otvaraju za utjecaje iz drugih umjetničkih sustava i svjetova. Jedan od vidova tog otvaranja i međusobnih kreativnih prožimanja među likovnim institucijama svakako su i izložbe poput ovdje postavljene, na kojoj su izloženi radovi studenata četiri spomenute likovne akademije. Uvjereni smo da će se i ovaj put pokazati kako su ovakvim izložbama na dobitku svi sudionici spomenutih sustava i svjetova, i profesori-nastavnici, i studenti, i same likovne institucije, ali i svi ostali sudionici ove manifestacije koji barem kao zainteresirana likovna publika sudjeluju u kreiranju i održavanju jednog od (pod)sustava umjetnosti.

Iskreno se nadam da ova izložba svjedoči ne samo o kreativno-likovnom i umjetničko-akademskom potencijalu koji Bosna i Hercegovina ima, nego i o potencijalu društvene interakcije u kojoj svatko od sudionika može doprinositi integraciji ne gubeći ništa od vlastitih posebnosti. Bosna i Hercegovina može i zaslužuje biti društvo i država koju će svi njezini stanovnici doživljavati kao svoju i koju neće osjećati kao prijetnju vlastitom nacionalnom niti kulturnom identitetu. Jedino takva Bosna i Hercegovina ima potencijal harmonizirati sve svoje različitosti i kreativno ih uklapati u društveni i državni mozaik u kojem svaka sličica ima svoje mjesto i svoju vrijednost.

zajedno u umjetnosti 3