Neočekivan “pronalazak” prigodom sanacije u Muzeju grada Trogira

mgt 3

Nije nikakva tajna da je Muzej grada Trogira prepun tajni. Gotovo iz dana u dan tijekom sanacije prvog kata doznajemo nešto novo – ponekad očekivano, a ponekad potpuno neočekivano!

mgt 3

Neočekivan i sasvim slučajan pronalazak dogodio se danas. Naime, prilikom sanacije potkrovlja palače Garagnin – Fanfogna, u stropu na prvom katu otvorila se – rupa. Međutim, nije to rupa nastala tijekom sanacije (o kojoj smo pisali u prosincu), već je njeno postojanje započelo davno prije!

Rupa pronađena na jednom od rubova oslikanog stropa bila je “začepljena” drvenim “čepom” omotanim ni manje ni više nego – novinskim listom. Iako nije u sasvim očuvanom stanju uspjeli smo istražiti o kojoj novini se radi.

mgt 2

Među novinskim napisima, uočili smo da je novina objavljena upravo u ovo vrijeme – vrijeme maškara i karnevala u kojem se nalazimo sada. O tomu nam svjedoči nekoliko oglasa – reklama za nekoliko maskenbala koji su se održavali prije točno 135 godina!

Dakle, u našem se stropu našao dio novine “Die Presse” objavljen u srijedu – 28. siječnja 1880. godine! Dio novine koji je sve ove godine u tajnosti čuvao stropnu rupu i oblagao čep kojim je ona začepljena zapravo je dodatak spomenutoj novini – podlistak pod naslovom Local-Anzeiger der “Presse”.

mgt 1

Sada nam ostaje istražiti “samo” čemu je služila i zašto se tu našla rupa u stropu?!