Tom Kloza, glavni analitičar Oil Price Information Servicea smatra da će cijena nafte dotaknuti dno u drugom kvartalu ove godine, nakon isteka ugovora za američku WTI naftu, prenosi CNBC

oilpriceshutterstock

Tada bi cijena američke nafte mogla pasti na 30 dolara, smatra Kloza. Razlika između cijene američke i europske nafte mogla bi dosegnuti čak 10 dolara.

Kloza je prošli mjesec prognozirao da će cijena bezolovnog benzina u SAD-u iznositi 2,49 dolara za galon, što je za čak 1,10 dolara manje nego u 2014. godini.

Cijene nafte tipa WTI s isporukom u sljedećem mjesecu zabilježile su rast ponovno preko 50 dolara po barelu dok su cijene sirove nafte tipa Brent također s isporukom u sljedećem mjesecu premašile 57 dolara po barelu. Unatoč blagom rastu cijene sirove nafte su i dalje na oko 50 posto nižim razinama u usporedbi s ljetnim mjesecima 2014. kada su se kretale iznad 100 dolara po barelu.

Snažniji opravak cijena u posljednjih nekoliko dana sprječavale su očekivanja o zadržavanju razmjeno visoke ponude sirove nafte iz SAD-a koja bi trebala i dalje podupirati globalnu zasićenost tržišta. Naime, procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) je da će SAD povećati proizvodnju nafte iz teško dostupnih zahtjevnih formacija stijena. Index, foto Shutterstock

Leave a Reply