Skip to content

Stepinčevo u Krašiću

stepinac

Krašić – Na Stepinčevo u utorak 10. veljače u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću, rodnoj župi bl. Alojzija Stepinca, misno slavlje u 11 sati predvodit će postulator Stepinčeve kauze dr. Juraj Batelja. Misu će prenositi HTV na Drugom programu.

Popodnevno euharistijsko slavlje u 17 sati predvodit će vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Juraj Jezerinac.

Župa Krašić organizira molitvenu devetnicu za proglašenje svetim bl. Stepinca. Devetnica počinje na Svijećnicu 2. veljače molitvom krunice u crkvi, blagoslovom svijeća u župnom dvorištu, procesijom i misnim slavljem. U ostale dane devetnice u 17 sati je pobožnost križnog puta na vanjskom prostoru, slijedi u 18 sati misno slavlje. (IKA)

Na današnji dan godine 1960. umro je u svom rodnom Krašiću zagrebački nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinac, koji je po svome značaju imao nekih zajedničkih crta s Pijem XI. Za njegova pontifikata bogoslov Stepinac, kao pitomac zavoda Germanikuma na Papinskom sveučilištu Gregoriani, studirao je filozofiju i teologiju. Samo 4 godine nakon svećeničkog ređenja, a bilo je to g. 1934., papa Pio XI. imenovao je mladog svećenika Stepinca zagrebačkim nadbiskupom-koadjutorom s pravom nasljedstva, kao najmlađeg nadbiskupa na svijetu.

Potpunu upravu prostrane zagrebačke nadbiskupije preuzeo je g. 1937. po smrti nadbiskupa Bauera. Proživio je teško ratno i poratno stanje, mnogo učinio, a još više pretrpio.1943. godine osuđen od komunističkog režima na višegodišnju robiju. Do 1951.godine zatvoren je u lepoglavskom zatvoru,a od 1951.godine pa sve do svoje smrti bio je u kućnom pritvoru u Krašiću.

Pio XII. imenovao ga je g. 1952. kardinalom. Pokopan je u zagrebačkoj katedrali. Krajem g. 1997. kanonski proces o kardinalu Stepincu u Vatikanu prihvaćen je među kauze mučenika , 3.listopada 1998.godine papa Ivan Pavao II na Mariji Bistrici proglasio je Alojzija Stepinca blaženim.