Skip to content

Spomen na don Lovru Katića u Solinu

32547

Solin – U povodu 128. obljetnice rođenja poznatog hrvatskog svećenika, povjesničara i pisca dr. don Lovre Katića i proslave Dana Osnovne škole koja nosi njegovo ime, a u organizaciji župe Gospe od Otoka, Osnovne škole don Lovre Katića i Doma kulture Zvonimir u petak 6. veljače u crkvi Gospe od Otoka i na starome solinskom groblju upriličeno je svečano odrješenje i polaganje vijenaca na sarkofag don Lovre Katića. 

Tradicionalno obilježavanje don Lovrina rođenja i polaganje vijenaca od ove je godine poprimilo svečaniji izričaj. Uz molitvu odrješenja i prigodne riječi koje je uputio vikar župe Gospe od Otoka don Franko Prnjak, liturgijski su čin uveličali i solinski Pučki pivači dok su uz predstavnike Osnovne škole i grada Solina u svečanosti sudjelovali i splitski članovi Družbe Braća hrvatskog zmaja, na čelu s pročelnikom Željkom Kovačevićem.

Prema riječima Marija Matijevića iz Doma kulture Zvonimir osnovni je ciljda se kroz Dane posvećene solinskim velikanima, među kojima don Lovre Katić zauzima posebno mjesto, revitalizira pa i revalorizira život i djelo hrvatskih i solinskih velikana toliko zaslužnih za brojna dostignuća na lokalnoj i nacionalnoj razini, a koji su mlađim naraštajima nažalost sve manje poznati. Slijedom toga potrebno je istaknuti kako je u pripremi izložba i predavanje o don Lovri Katiću i njegovu djelovanju kroz Družbu Braće hrvatskoga zmaja čiji je bio istaknuti i zauzeti član ponosno noseći ime Zmaj Gospe od Otoka. (IKA)