Proslava Stepinčeva u New Yorku

32568

Mi vjernici i sinovi svoga hrvatskog naroda, veličinu istine i žrtvu svjedoka i mučenika bl. Alojzija želimo vidjeti u službi i izgradnji naših odnosa, našega nacionalnog i društvenog zajedništva, rekao je nadbiskup Barišić, istaknuvši da istina ne dijeli već povezuje

32568

New York – Hrvatska župa svetih Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku svečano je u nedjelju, 8. veljače proslavilo Stepinčevo. Euhristijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Misi je nazočila i generalna konzulica RH Spomenka Cek sa suprugom i suradnicima.

U homiliji nadbiskup Barišić, kojemu je ovo bio prvi pastoralni pohod Hrvatima u New Yorku, je posvjedočio „bilo da smo u Domovini, ili u New Yorku ili drugdje po svijetu, sve nas Hrvate i vjernike povezuje i ujedinjuje blagdan bl. Alojzija Stepinca”.

Govoreći pak o blaženiku nadbiskup je rekao: „Bl. Alojzije, čovjek, svećenik, biskup od naroda uzet, za narod postavljen u odnosu na Boga,i te kako je bio svjestan svoga poziva i odgovornog poslanja u tamnim vremenima triju ideologija koje su pokušale i nažalost uspjele kolonizirati naše prostore, i opasno opteretiti naše odnose. Nijedna od tih ideologija, ni fašizam ni nacizam ni komunizam, nisu naše autohtono sjeme već uvezeno GMO, sijano na našem hrvatskom tlu. Naše pravo, domaće i zdravo sjeme jest osoba Alojzija Stepinca, koji pavši u zemlju, poput evanđeoskog sjemena, donese obilat plod”.
Alojzije Stepinac je naše najveće bogatstvo i naš ponos. Ali isto tako uz nadbiskupa Stepinca je vezana i naša najveća povijesna sramota: politički montirani proces, lažna optužba, lažni svjedoci, o čemu nam govori prvo današnje čitanje. Bio je to plan i zadatak komunističke ideologije koja se svime i svačim poslužila samo da ovoga svjedoka Svjetla i Istine ugasi, ukloni, oblati. Svjedočko, hrabro i dostojanstveno držanja nadbiskupa Stepinca, pred lažnim i političkim optužbama bilo je istovremeno ohrabrenje tolikima koji su samo zbog spomena njegova imena završavali u civilnom ili vojnom zatvoru, podsjetio je propovjednik.

Stoga, kao duhovni sinovi i kćeri bl. Alojzija ne želimo njega i istinu o njemu instrumentalizirati, vidjeti je našim posjedom s kojega tjeramo druge. Istina ne može nikada biti posjed i naše vlasništvo. Mi vjernici i sinovi svoga hrvatskog naroda, veličinu istine i žrtvu svjedoka i mučenika, bl. Alojzija želimo vidjeti u službi i izgradnji naših odnosa, našega nacionalnog i društvenog zajedništva. Istina ne dijeli već povezuje. Ne osvećuje se, već strpljivo čeka. Svima nam je potrebno rasti u spoznaji i hrabrijem svjedočenju istine u svojoj sredini, te u duhu stepinčeve istinoljubivosti osvjetljavati našu sadašnjost i našu budućnost, posvijestio je nadbiskup Barišić.

U ovoj prigodi, nadbiskup je podsjetio i na popratne riječi koje je blaženik uputio hrvatskih iseljenicima 1940. godine šaljući im molitvenike na hrvatskom jeziku. Stepinac između ostaloga piše „ako ste i daleko od rodnoga kraja, Bog nije daleko od vas… pokažite se i u tuđini pravom djecom Božjom i pravom djecom Hrvatske Domovine… nema većeg patriotizma, nema veće ljubavi prema Domovini, nego svuda i svagdje živjeti neokaljanim poštenjem i čestitim životom”.

Slaveći obljetnicu preminuća nadbiskupa Stepinca, želio bih, da bl. Alojzije bude naš, ne samo po krvi i teritoriju, već naš još više po povjerenju u Boga i hrabrijem svjedočenju svoje vjere u našem svakodnevlju. Njegovo geslo: „U Tebe se Gospodine uzdam” neka bude prepoznatljivo u našem životu! Njegov primjer i zagovor neka nam udijeli Božji blagoslov! A i mir Kristov, mir onoga koji reče: Ja sam! Ne boje te se!, bio uvijek s vama i svima vašima, rekao je na kraju homilije nadbiskup Barišić.(IKA)