Skip to content

Kolindi Grabar-Kitarović uručena Odluka o izboru za predsjednicu

Državno izborno povjerenstvo (DIP) na čelu s Brankom Hrvatinom predalo je izabranoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović Odluku o izboru za predsjednicu Republike Hrvatske. Odluka joj je predana u vili Prekrižje u kojoj joj je smješten prijelazni ured do preuzimanja dužnosti 19. veljače

PXL kol

‘To je naša konačna odluka kojom utvrđujemo vaš izbor za predsjednicu Republike Hrvatske’, rekao je Hrvatin uručujući odluku i čestitajući izabranoj predsjednici. ‘Moja suradnja sa svim predsjednicima s pozicije Državnog izbornog povjerenstva je jasna. Budući da je u mojoj poziciji i sadržana pozicija predsjednika Vrhovnog suda, ona će biti ista kakva je bila i sa svim predsjedncima do sada – vrlo, vrlo rijetka’, izjavio je Hrvatin.

Grabar Kitarović je predsjedniku Sabora Josipu Leki i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku uputila pisma u kojima ih je izvijestila da podnosi ostavku na članstvo u HDZ-u. U pismu Karamarku Grabar Kitarović zahvaljuje njemu, vodstvu stranke i cjelokupnom članstvu na potpori i povjerenju koje su joj ukazali kandidiravši ju za predsjednicu Republike. U obnašanju te dužnosti, navodi Grabar Kitarović, ‘vodit ću se vrijednostima koje su nam svim zajedničke: domoljublje, zaštita nacionalnih interesa i borba za bolji život naših građana’.

Voditeljica tranzicijskog tima izabrane predsjednice Jadranka Jureško Kero izjavila je kako će Ured predsjednice početi s radom na Pantovčaku, nakon čega će odlučiti kamo dalje. Najavila je smanjivanje djelatnika i savjetnika u uredu predsjednice.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava zagrebačka u petak će na svojim web stranicama objaviti sigurnosna i druga pravila prilikom inauguracije, najavio je načelnik MUP-ova Ureda za poslove posebne sigurnosti Željko Renić. Dodao je kako građani Zagreba mogu očekivati minimalna ograničenja toga dana, promet će biti zaustavljen u vrijeme kada će prolaziti štićene osobe. Na novinarski upit o broju angažiranih policajaca Renić je odgovorio kako policija nevoljko govori o tome iz sigurnosnih razloga.

Sve pojedinosti inauguracije izabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović još se ne otkrivaju. No HRT je doznao neke od njih. Potvrde o tome tko sve dolazi na inauguraciju još stižu. Dosad je potvrđeno da će na inauguraciji Kolinde Grabar- Kitarović biti osam šefova država. hrt, Foto: Robert Anić/PIXSELL