Skip to content

Ruski predsjednik Putin doputovao u Egipat

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u ponedjeljak navečer u Kairo, u dvodnevni posjet usmjeren na jačanje veza s Egiptom, tradicionalnim saveznikom Washingtona

Putin-doputovao-u-Egipat

To je prvi Putinov posjet Egiptu u zadnjih deset godina, a po dolasku u kairsku zračnu luku dočekao ga je egipatski kolega Abdel Fatah al Sisi, rekle su za AFP lučke vlasti.

Nakon polusatnog razgovora dvojica predsjednika su iz zračne luke otišla u operu u Kairu gdje će nazočiti »kulturnoj priredbi koja prikazuje povijest veza Egipta i Rusije«, a zatim je predviđena zajednička večera, po priopćenju predsjedništva.

Stručnjaci drže da je Egipat, tradicionalni saveznik Washingtona, među zemljama s kojima Rusija – izolirana i na meti kritike zbog ukrajinske krize – želi ojačati diplomatsku i gospodarsku suradnju.

Egipat je pak željan ojačati veze s Rusijom od srpnja 2013., kada je vojska predvođena al-Sisijem svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija nakon masovnih uličnih prosvjeda.

Egipatska vlada nije bila zadovoljna mlakim stajalištem svog ključnog saveznika i vojnog dobavljača, Sjedinjenih Država, piše agencija dpa. Washington je nakon svrgavanja Mursija suspendirao dio vojne pomoći Egiptu za koju inače na godinu izdvaja 1,3 milijarde dolara, ali se ipak suzdržao od toga da svrgavanje nazove vojnim udarom.

Velik dio vojne pomoći od tada je vraćen, no provladini mediji još često prikazuju Sjedinjene Države kao zemlju koja nije naklonjena Egiptu, dodaje dpa. (Hina/AFP, foto Reuters)

See also  Aleppo: Rupe ispunjene vodom kao dječje igralište