Skip to content

Novi broj glasnika Postulature “Blaženi Alojzije Stepinac”

32549

Zagreb – Postulatura za proglašenje svetim zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca o proslavi 55. obljetnice blaženikove smrti objavila je prvi ovogodišnji broj Glasnika “Blaženi Alojzije Stepinac”.

U uredničkoj riječi postulator kauze mons. dr. Juraj Batelja tekstom “Tko se Boga drži, taj ne može propasti!” riječju i slikom podsjeća na događaje oko blaženikove smrti, te ukopa prije 55 godina. Tekst potkrepljuje izvacima iz dnevnika krašićkog župnika Josipa Vranekovića, iz kojih se vidi da su mu se vjernici odmah počeli preporučati. Dolazili su i kod iskopanog groba u Krašiću koji je ostao prazan. No, oni su si dočaravali da je on tu u skromnoj grobnici. “Tu djeca dolaze i donose cvijeće i mole. Ljudi otvoreno govore da se ne mole toliko za njega, koliko njemu”. Nadalje, činjenicu da su Kristovi vjernici bili uvjereni da je umro svetac i mučenik, dr. Batelja potkrepljuje i navodom zapisanim u spomenici župe u Zlataru.

Prenoseći kardinalove riječi koje je zapisao župnik Vraneković “Mogu ja otići, ali znajte, Katolička Crkva će ostati. Pobjeda Crkve je sigurna, a ne komunizma. Ni vrata je paklena neće nadvladati, a kamo li Tito ili Ranković”, urednik ističe “tako svjedoči čovjek koji se uzdao u Boga i živio bez straha od ljudi”.

U rubrici “Papina riječ” Glasnik donosi Papinu katehezu na općoj audijenciji od 19. studenoga, tijekom koje je istaknuo “Svi smo pozvani postati sveti!”

Niz o euharistijskim kongresima u Crkvi u Hrvata u ovome broju predstavlja kongres održan u Puli od 7. do 10. lipnja 1923. Iz pera urednika je i tekst “Mandić i Stepinac prema staleškom svećeničkom udruženju”, koji je dio opširnog članka što ga je autor priredio za Međunarodni simpozij prigodom 40. obljetnice smrti dr. fra Dominika Mandića, hrvatskog i crkvenog povjesničara i svestranog znanstvenika (2013.). Tekst je potkrijepljenom nizom bilješki kojima dr. Batelja upućuje na relevantne izvore.
Uz postupak za proglašenje blaženim blagopokojnog kardinala Franje Kuharića postulator dr. Juraj Batelja tumači tijek priprema. Također donosi tumačenje grba (nad)biskupa Kuharića te daje osvrt na postavljanje Kuharićeva kipa u Sisku.

See also  Proslava sv. Katarine u župi Divuša

Također uz još jedan postupak koji je u tijeku, za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Langa u tekstu se posebno upućuje na “glas svetosti sluge Božjega Langa u hrvatskom tisku prigodom njegove smrti”.

Rubrika “U pandžama UDBE” nastavljajući se na prošli broj, donosi izvješće šibenskog biskupa Ćirila Banića Svetoj Stolici o svome radu, o stanju Šibenske biskupije te prilikama Crkve u Jugoslaviji. Priređivač Batelja pretpostavlja da se izvješće odnosi na kraj 1954. godine. Na ubijene svećenike tijekom II. svjetskog rata od strane četnika i partizana podsjeća rubrika “Narod vam to nikada neće zaboraviti”.

Glasnik upućuje na nova izdanja o Stepincu i u kojima se spominje Stepinac. Donosi i osvrte na proslavu obljetnice Stepinčeve beatifikacije u župama u domovini te katoličkim misijama po svijetu i događanja uz Stepinčevu godinu u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Izvodi iz Vranekovićeva dnevnika donose opise događaja iz ožujka 1954., a tu su i svjedočanstva mons. Giacoma Cerettija i fra Frane Šešelja. (IKA)