Skip to content

Smrtonosne ceste – U 2014. godini manje prometnih nesreća, ali čak 63% više poginulih

Godina 2014. zaista je bila kobna na prometnicama Karlovačke županije. Iako je u većini statističkih pokazatelja situacija bila mirnija i bolja, u onoj najvažnijoj i najsudbonosnijoj podaci su surovi – poginulo je čak 63% više osoba nego godinu ranije, iako je nesreća bilo gotovo stotinu manje!

prometna

U 2013. godini, naime, u županiji je zabilježeno 1.111 prometnih nesreća sa 11 poginulih osoba, a u protekloj godini nesreća je bilo znatno manje – 1.037, ali je izgubljeno čak 18 ljudskih života. Od toga broja, 10 je osoba poginulo u izravnim sudarima vozila, šest prilikom slijetanja vozila s ceste, a stradala su i dva pješaka – jedan krivnjom vozača, dok je u drugom slučaju krivac za nesreću bio poginuli pješak.

Statistika za grad Karlovac nešto je bolja, jer na gradskom području i nesreća i poginulih je bilo manje – dogodile su se 552 nesreće (godinu ranije 601) s četiri poginule osobe (godinu ranije šest). No, crna je situacija bila na području Slunja gdje je poginulo pet osoba i u Ozlju četiri, a na području ta dva grada prošle godine nije bilo nesreća s poginulim osobama.

Prometne nesreće češće su izazivale i ozljede kod sudionika. Broj je, sasvim neobično, gotovo identičan onom iz 2013. godine, no kako je nesreća bilo manje jasno je da su u prosjeku češće bile težeg karaktera. Brojke su, inače, zaista neobične – lakše ozljede zadobilo je identičnih 354 osoba, a teške je zadobilo 102, godinu ranije – 101.

Tragičan je podatak da ogroman broj vozača i dalje ne poštuje propise ograničenja brzine. I u nesrećama sa smrtnim posljedicama daleko najčešći uzrok bila je neprilagođena brzina, a u ukupnom broju prometnih prekršaja svih vrsta tijekom 2014. godine, zbog nepropisne brzine kažnjeno je nevjerojatnih 12.956 vozača! KAportal.hr