Skip to content

Počinje “Festival srca 2015” – AVD za svaku školu

Svjetski tjedan dječjih prirođenih srčanih grešaka i bolesti od 7. do 14. veljače u Hrvatskoj se obilježava humanitarnom manifestacijom “Festival srca 2015.” u sedam gradova, priopćila je humanitarna udruga “Veliko srce malom srcu”, koja organizira obilježavanje

5velikosrce2

Ta udruga udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima predstavit će tijekom Tjedna projekt kojim se u 2015. godini zalaže za nabavu automatskih vanjskih defibrilatora, tzv. AVD uređaja, za svaku školu i sporstku ustanovu. Projekt je nazvan “Minute u životu čine razliku” jer kod iznenadnog srčanog zastoja minute do dolaska hitne pomoći odlučuju o posljedicama, ističe Udruga.

Manifestacija se otvara danas u Zagrebu, na Cvjetnom trgu puštanjem balona u podne, te glazbenim i plesnim programom u Centru Cvjetni. Obilježavanje se organizira i u Čakovcu, Dubrovniku, Osijeku, Splitu, Varaždinu i Virovitici.

Udruga navodi da je od 205.917 djece rođene u Hrvatskoj od 1. listopada 2002. do 1. listopada 2007. godine, njih 1480 (700 djevojčica i 780 dječaka) imalo prirođenu srčanu grešku. Najčešća dijagnoza, u 34,6 posto djece rođene sa srčanom greškom, jest VSD ventrikularni septumski defekt. To je jedna od ukupno 13 najtežih dječjih srčanih dijagnoza. Na kardiokirurško liječenje upućeno je 430 djece. Na njima je učinjeno 556 operacija, od čega 202 u Hrvatskoj, ostatak u inozemstvu. Ukupni mortalitet nakon kardiokirurškog liječenja iznosi 5 posto, navodi udruga.

Najteži oblik srčane greške je sindrom hipoplastičnog lijevog srca (HLHS), stanje u kojem dijete nema lijevu klijetku, a javlja se kod 2,3 posto djece s prirođenih srčanim greškama.

Godišnje se više od milijun djece u svijetu rađa sa prirođenom srčanom grješkom, njih 100.000. neće doživjeti prvi rođendan, a 1000 će umrijeti prije odrasle dobi. U Hrvatskoj postoji Referentni centar pedijatrijske kardiologije u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb, kaže se među ostalim u priopćenju humanitarne udruge “Veliko srce malom srcu”. hrt