Ni Belgija nije uspjela zaustaviti Anu

Ana Konjuh je dovela Hrvatsku na korak do cilja, plasmana u kvalifikacije za ulazak u drugu jakosnu Svjetsku skupinu FED Cupa. Hrvatska je u posljednjem, 3. kolu skupine ‘D’ prve skupine Euro-Afričke zone, susretu neporaženih reprezentacija, dobila Belgiju s 2:1 te izborila polufinale

ana kProtiv Belgije je Hrvatska gubila s 1:0 (Ana Vrljić je izgubila od Alison Van Uytvanck), a Ana u drugom pojedinačnom susretu gubila u trećem odlučujućem setu od Kirsten Flipkens sa 4:2. Međutim, Ana je sa četiri gema u nizu došla do pobjede protiv jedanaest godina starije, i četrdeset mjesta bolje rangirane tenisačice (59. mjesto na WTA rang listi), a Hrvatska do izjednačenja. Potom, nakon samo pola sata odmora, Ana je s Darijom Jurak počela susret parova, susret odluke. Kako je i tu bila uspješna, sa 6:3 i 6:2 su bile bolje od Flipkens i Van Uytvanck, Hrvatska je uspjela ostaviti nositelja bez prvog mjesta u skupini i nastupa u polufinalu, a što se nije dogodilo u tri preostale skupine turnira u Budimpešti.

Belgija, koja je bila nositelj skupine ‘D’, tako se našla u društvu Izraela i Latvije. Naime, ni ona nije uspjela pronaći rješenje kako zaustaviti 17-godišnju Dubrovkinju, koja je u svakom kolu dobila pojedinačni meč te zatim s Jurak ostvarila uspjeh i u paru. U zadnja dva susreta, jučer protiv Latvije, a danas protiv Belgije, upravo je par odlučivao koja će reprezentacija slaviti.

Sad Hrvatska u subotu, 7. veljače igra sa Srbijom, koju predvode Aleksandra Krunić i Ivana Jorović. Srbija je s 3:0 dobila u srijedu Austriju, a u četvrtak s 2:1 Mađarsku. Kako su u ‘A’ skupini bile tri, a u preostale tri skupine po četiri reprezentacije, Srbija je u petak bila slobodna. Ako se hrvatska izbornica Iva Majoli odluči uz Anu Konjuh za pojedinačne susrete prijaviti Donnu Vekić, tada će Vekić na Krunić, a Konjuh na Jorović. Ukoliko pak zaigra Ana Vrljić umjesto Donne Vekić, a što je bio slučaj protiv Belgije, tada će Konjuh na Krunić, a Vrljić na Jorović. Par se zna: Konjuh i Jurak, dok bi s druge strane trebale stajati Jorović i Krunić.
U drugom subotnjem polufinalu ogledat će se Velika Britanija i Bjelorusija. dv, Foto: Tonči Vlašić