Maestro Sirvend i pijanist Indjic pokazali se kao pun pogodak

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije iz tjedna u tjedan puni dvoranu Lisinski

IMG 2305

Unatoč lošim vremenskim uvjetima, publika se odazvala atraktivnom programu i sjajnim gostujućim umjetnicima. Djela proizašla iz majstorskih skladateljskih pera Beethovena i Čajkovskog uvijek iznova zovu na slušanje i uživanje u istinskoj ljepoti glazbe. A kad ih izvodi solist „svjetske klase” kao što je Eugen Indjic, koncert postaje i jedan od najzanimljivijih glazbenih ponuda u gradu.

Koncert je započeo Beethovenovim 5. Koncertom za klavir i orkestar u Es-duru u kojem je publika uživala u energičnom nastupu pijanista Indjica. Iako je Indjic održavao nastupe u Zagrebu i diljem Hrvatske, svojim pijanističkim umijećem koje je “brusio” na američkim i ruskim glazbenim konzervatorijima, s nekima od najvećih pijanista u povijesti, postao je miljenik publike i uvijek rado viđen gost.

Nastavak večeri prošao je u 1. Simfoniji u g-molu Petra Iljiča Čajkovskog. Ova simfonija poznata je pod podnaslovom Zimski snovi koji joj je dao sam Čajkovski, a tajming se pokazao savršen za početak zagrebačkog snježnog vikenda.

Zagrebačka filharmonija svirala je pod ravnanjem još jednog sjajnog mladog dirigenta kojeg nam je “podarilo” prestižno Nicolai-Malco Natjecanje mladih dirigenata. Jedan od pobjednika ovog natjecanja čijim je stručnim žirijem predsjedavao veliki Lorin Maazel jest i dirigent Jesko Sirvend čiji je debi sa Zagrebačkom filharmonijom na jučerašnjem koncertu dokazao nesumnjivu kvalitetu ovog umjetnika čije vrijeme tek dolazi.

Koncerti Zagrebačke filharmonije su svaki petak pravi kluturni događaj kojemu iz tjedna u tjedan prisustvuje sve veći broj ljudi. Tako će biti, i u petak u sklopu Bijelog ciklusa kada već dugi niz godina naš Orkestar jedan od svojih koncerata posvećuje u sjećanje na velikana, pripadnika elite svjetske i europske glazbe 20. stoljeća – LOVRI VON MATAČIĆU.

IMG 2363