Skip to content

Kanadski vrhovni sud odobrio eutanaziju

Kanadski vrhovni sud odobrio je u petak eutanaziju teško oboljelih odraslih osoba kod kojih se ne očekuje poboljšanje zdravstvenog stanja, uz njihov pristanak, proglasivši neustavnom postojeću zabranu i dajući vladi godinu dana za prilagodbu zakona

euthan

Devetero sudaca najvišeg suda jednoglasno je ocijenilo da članci kaznenog zakona “kojim se zabranjuje potpomognuto samoubojstvo i eutanazija” krše Povelju prava i sloboda budući da si “neke osobe zbog zabrane prerano oduzimaju život iz straha da to neće moći učiniti poslije, kada im bolovi postanu neizdrživi”.

Svrha zabrane je, podsjeća sud, ponajprije “onemogućiti da se ranjive osobe potiče na samoubojstvo u času slabosti”.

Sud dodaje da njegova odluka nipošto “ne primorava liječnike na pružanje medicinske pomoći” onima koji žele umrijeti.

Odluka suda stupit će na snagu za godinu dana. Sud usto daje pokrajinama ovlasti da mogu “donositi zakone o oblicima medicinske pomoći umirućima”, poput Quebeca koji je lani bio prva kanadska pokrajina koja je ozakonila eutanaziju.

Zasad nije jasno kani li savezna vlada izmijeniti zakon prije parlamentarnih izbora planiranih u listopadu, ali bi to pitanje moglo biti vruća izborna tema.

Velika većina Kanađana (85 posto) podupire eutanaziju, po nedavnoj anketi instituta Ipsosa.

2010., ističe sud, četiri zemlje su u ovom ili onom obliku odobrile medicinski potpomognuto samoubojstvo: Nizozemska, Belgija, Luksemburg i Švicarska te američke savezne države Oregon, Washington, Montana i savezna prijestolnica Washington.

“Ovo je velika pobjeda ljudskih prava i suosjećanja”, reagirala je Grace Pastine iz Udruge za građanska prava u Britanskoj Kolumbiji koja se okupila ispred zgrade suda.

Protivnici medicinski potpomognutog samoubojstva i eutanazije koji su se također okupili ispred Vrhovnog suda, bili su ljutiti. “Ova odluka ugrožava život mnogih Kanađana”, ocijenila je Amy Hasbrouck iz udruge “Još nismo mrtvi”. autor: Hina, Photo: Getty Images

mala retrospektiva

Oluja Betty u punoj je snazi pogodila UK i Irsku

Europa je u izvanrednom stanju! Oluja Betty u punoj je snazi pogodila UK i Irsk...
19th Aug 2023

Eksplozija tornada u Massachusettsu

Sudnji dan u Massachusettsu! Eksplozija tornada oštećuje kuće, baca automobile ...
19th Aug 2023