Skip to content

Tina Maze osvojila spust 2 stotinke ispred Fenninger

Olimpijska prvakinja iz Sočija, Slovenka Tina Maze osvojila je u petak zlatnu medalju u spustu na Svjetskom prvenstvu koje je održava u američkom Beaver Creeku. Slovenka je pobijedila s vremenom od 1:45.89 i osvojila svoj treći naslov svjetske prvakinje, nakon veleslaloma iz 2011. i superveleslaloma iz 2013. godine

Tina Maze

Nakon što je prije tri dana Austrijanka Anna Fenninger slavila ispred Maze za samo tri stotinke, danas joj je Slovenka ‘vratila istom mjeorm’. Ispred Austrijanke je slavila s prednosti od samo dvije stotinke.

“Znala sam da je Fenninger odlično vozila i da će biti blizu. Ovoga puta sreća je bila na mojoj strani. Sada mi treba dan odmora, onda ćemo vidjeti što je još sve moguće na ovom prvenstvu”, rekla je Maze nakon osvajanja svoje osme medalje na svjetskim prvenstvima, prenosi DPA.

“Vrlo sam zadovoljna. Imala sam dobar osjećaj. Ja sam bila bolja u SuperG-ju, Tina je bila bolja ovdje. Zabavne su mi te naše borbe za medalje”, rekla je nakon utrke Austrijanka.

Broncu je uzela Švicarka Lara Gut sa 34 stotinke zaostatka za Maze. Favoritkinja navijača, Lindsey Vonn završila je na petom mjestu sa sekundom i pet stotinki iza Maze. “Nisam to tako zamišljala. Morate odlično odskijati da bi osvojili medalju na Svjetskom prvenstvu. Ja to danas nisam uradila. Teško je, teška je staza. Danas nije bio moj dan”, rekla je Vonn.

Dvije hrvatske skijašice koje su nastupale u današnjem spustu, Leona Popović i Andrea Komšić zauzele su posljednja dva mjesta. Popović je bila 36. sa 7.99 sekundi zaostatka, a Komšić stepenicu niže sa 8.11 sekundi zaostatka.

Sutra je na rasporedu muški spust, a dame će ponovno na skijalište u ponedjeljak kada je na redu kombinacija. fote Doug Mills/The New York Times