Papa putem video-veze razgovarao s mladima s posebnim potrebama

pope

U Vatikanu završen IV. svjetski kongres “Scholas Occurrentes”

pope

Vatikan – U Sinodalnoj dvorani u Vatikanu u četvrtak 5. veljače završio je s radom IV. svjetski kongres “Scholas Occurrentes”. Riječ je o međunarodnoj mreži škola koja je nastala u Argentini na poticaj tadašnjeg nadbiskupa Buenos Airesa Jorge Maria Bergoglia, a danas obuhvaća 400 tisuća obrazovnih institucija na pet kontinenata.
Papa Franjo koji je nazočio završetku rada, sudionike je posebno upozorio na važnost komunikacije. Jer, kad “komuniciramo dajemo najbolje od sebe, a također primamo najbolje od drugih, dok nasuprot tome kad ne komuniciramo ostajemo u našim ograničenjima, što nije dobro za nas”. Istaknuo je i potrebu stvaranja svojevrsnog “obrazovnog pakta” između obitelji i škole, ali i društva i kulture uopće.

Također je naglasio kako u Knjizi mudrosti čitamo da se Bog igrao, Božja mudrost je igra. Stoga je važno ponovno otkrivanje igre kao izraza obrazovanja, jer obrazovanje nije samo informacija, to je kreativnost. To je važna dimenzija koja nam daje da rastemo u kreativnosti i zajedno radimo, podsjetio je Papa, te u tom vidu posebno istaknuo važnost kreativnosti koja se očituje kroz tri jezika: jezikom ruku, jezikom srca i jezikom uma. U tom kontekstu podsjetio je kako se svijet neće promijeniti ukoliko ne promijenimo obrazovanje, te potaknuo mrežu Scholas Occurrentes u njihovim nastojanjima na području kulture, sporta, znanosti i traženju mostova.

Papa Franjo razgovarao je putem Googleove usluge Hangout s više djece s poteškoćama u razvoju iz različitih dijelova svijeta. Video-razgovor upriličen je u povodu IV. svjetskog kongresa “Scholas Occurrentes”, karitativne inicijative koja okuplja mlade putem sporta, umjetnosti i tehnologije. Papa je ustvrdio da im Scholas može pomoći u povezivanju i komuniciranju.

Kada komunicirate, tada dajete ono najbolje što u sebi imate i dobivate najbolje o drugih i to je važno, rekao je Papa. Kada ne komuniciramo, ostajemo sami sa svojim ograničenjima, što je loše za nas. Djeca s poteškoćama u razvoju imaju u sebi “blago” koje trebaju dijeliti s drugima. Ako ga čuvamo u sebi, ono ostaje u nama, a kada ga dijelimo s drugima blago se umnaža a mi dobivamo blago od drugih. Podsjetio je, kako se ponekad čini da je to blago daleko, teško ga je naći, no može ga se naći i u igri, “ali kada ga pronađete, podijelite ga”, rekao je Papa. Mladima s invaliditetom Papa je poručio da pokušaju ostati smireni kada se suoče s poteškoćama i da se ne boje jer se sve može nadvladati. Također je s njima podijelio neke svoje poteškoće, posvjedočivši kako ne zna kako funkcioniraju računala, prenosi Radio Vatikan. (IKA, foto Gregorio Borgia/Associated Press)