Medicinska marihuana legalizirana od rujna

mari

Novi list prenio je riječi Ministarstva zdravstva kako će se legalizacija medicinske marihuane, koju željno iščekuju oboljeli od mnogih ograničavajućih i teških bolesti, odviti najranije u rujnu

mariPrvi pripravci mogli bi se zateći na domaćim policama još prije kraja godine pod uvijetom da proizvođači ili njihove matične farmaceutske tvrtke ispune potrebnu papirologiju i podnesu zahtjev Agenciji za lijekove i medicinske proizvode.

Sredina siječnja donijela je značajne promijene kada je povjerenstvo Ministarstva zdravlja za analizu i preporuku primjene kanaboida preporučilo izmjenu Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Predloženo je i premiještanje kanabisa iz prve skupine droga u koju je smiješten 1971. čime bi se omogućilo izdavanje pripravaka na recept.

Ministar zdravstva, Siniša Varga, ipak još uvijek drži nogu na kočnici na žutom svjetlu i čeka da stručno tijelo s konačnim stavovima i zaključcima izađe pred javnost što bi nam se moglo dogoditi početkom ljeta u lipnju.

Iako je ovo hvale vrijedan pomak naprijed ipak kako riječi nose ključ razumijevanja svijeta, diskurs u kojem se pripravci od konoplje/kanaboida “legaliziraju” sugerira još uvijek prisutsvo zabrana i ne vodi nas ništa bliže cilju same dekriminalizacije. Naizgled sinonimni pojmovi legalizacije i dekriminalizacije žive u istom kvartu, ali označavaju vrlo različite procese.