Skip to content

Leyenkrayz – Književni kružok Zagrebačkog jidiš kluba

photo 1

Zagreber yidish-krayz, jedini centar za učenje jidiša u ovom dijelu Europe organizira učenje jezika, predavanja, glazbena zbivanja, filmske večeri i književni kružok

Književni kružok, ili kako se to na jidišu kaže, leyenkrayz, neformalno je i neobavezujuće druženje onih koji vole čitati jidiške autore ili onih čitatelja koji će ih tek otkriti.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje. Sudionici će elektronskom poštom dobiti materijal za čitanje koji se sastoji od kratkih priča ili ulomka nekoga od djela prevedenih na hrvatski ili engleski.

Leyenkrayz se sastaje svaka tri tjedna i čitatelji razmijenjuju dojmove o pročitanom tekstu, što je popraćeno prestavljanjem pisca i stavljanjem njegovog rada u društveni i povijesni kontekst. Diskusije su na hrvatskom jeziku.

Za sudjelovanje nije bitna nikakva izobrazba iz teorije književnosti jer, ističu u dr.sc. Gabi Abramac, voditeljica projekta, zaista se radi o neformalnom druženju. Ne postoji obavezujuće članstvo u klubu: kada imate vremena i kada Vam se određeni autor sviđa sudjelujete. Nije nužno prisustvovati u kontinuitetu.

Bitno je samo prije zakazanog kružoka pročitati priču koja je trenutno na rasporedu kako biste mogli sudjelovati tijekom okupljanja. Predviđeno trajanje svakog pojedinog sastanka je cca 60 minuta. Upiti, prijave i pojašnjenja: zagreb.yiddish@zagreb-yiddish.eu

Zagreber yidish-krayz, Mažuranićev trg 6, Zagreb
www.zagreb-yiddish.eu

See also  SLAVKO KATIĆ, autor jedne od najposjećenijih izložbi na portalu Akademija-art