Samostalna izložba akademske slikarice Ljiljane Barković

ljiljana barkovic

ljiljana barkovic

Samostalna izložba akademske slikarice Ljiljane Barković
Geometrijski krajolici duše
Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b
od 10. do 24. veljače 2015.

Na intimnom, unutarnjem tragu svog iskustva Ljiljana Barković ostvaruje svoj novi ciklus bitno definiran kategorijom prostora svojeg okruženja te on postaje ključna baza njezine umjetnosti. Određenje podrazumijeva konceptualni pristup i konstruktivnu tvorbu slike, označavajući djelokrug stvaralačkog interesa iz kojega ona crpi stvaralačku energiju i snagu. U motivima kraja, more – planine sadržana je bit razumijevanja njezine estetike i rada.

Iako naizgled jednostavnih kompozicija, prikazi u sebi skrivaju daleko veću i slojevitu dimenziju vrijednosti i značenja. Transformacija vidljivog temelji se na snažnoj intuiciji, osjećaju i nagonu, na strukturalnom i oblikovnom promišljanju. Suptilnost i vedrina ritma u suprotnosti su sa snagom dualizma pred kojom se nalazimo. Istančanim i asocijativnim koloritom umjetnica stvara dvojnost površina. Izdvojenom bazičnošću raščišćava stvarnost u želji da stvori znak, jedan jedinstven uradak koji bi u sebi sažeo svu snagu osjetilnosti. Riječ je o promišljanju, o redukciji i bazičnosti koja u čistoći forme traži primarnu strukturu djela težeći univerzalnom i razumljivom simbolu – jedra, more, planina ili val. Slobodnu, ali vrlo složenu i harmoničnu kompoziciju gradi prividno slobodnom kombinacijom elemenata i asocijacija koji poništavaju formalna ograničenja. Racionalno odbacujući sve detalje našu pozornost usmjerava na bitno, sabire osjetila u jedinstvena likovna rješenja. Semantičkom jasnoćom linija i oblika i preciznošću izvedbe, ta su djela jake meditativne snage i osebujan prikaz promišljanja i sabranosti koja uvijek traži neka nova i drukčija rješenja. Spajajući racionalno i intuitivno sjedinjuje stvarno i iracionalno, viđeno i asocijativno.

Nastali oblici čine strukturu njezinog svijeta definiranog iz podsvijesti, iz dubine. Intrigantna i prodorna sadržajnost akumulira u sebi vječito traženje, igru i zanos umjetnice s motivom, s kojim je iskonski prožeta, pa otud i prevlast fascinantne plave boje koja postaje još plavija, zelene, tirkizne i narančaste. Zanemarimo li plošnost, i pogledamo li kroz vertikalnost škura osjetiti ćemo snagu vjetra i metamorfoze mora koje poput plime nadire i stvara svoje forme lagane, univerzalne i svježe. Materijalizirani u slojevima boje segmenti prirode dobivaju svoj znak postajući registar jednog trenutka, jasne tehnike i vrlo definiranog rukopisa.

mr.sc. Jasna Rodin 

Ljiljana Barković rođena je 1980. u Rijeci. Diplomirala je 2008. na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, odsjek slikarstvo u klasi prof. Metke Krašovec i prof. Jožefa Muhoviča. Iste godine upisuje poslijediplomski studij slikarstva na istoj akademiji. Bavi se samostalnim umjetničkim radom. Izlagala je na nekoliko skupnih i samostalnih izložbi u Sloveniji i Hrvatskoj. 2005. i 2006. godine je vodila likovnu radionicu za djecu u Mošćeničkoj Dragi. Od 2008. do 2010. godine većinu vremena provodi u Ljubljani gdje radi na nekoliko restauracijskih projekata. Povremeno izlaže i vodi likovne radionice. Živi u Mošćeničkoj Dragi i Ljubljani.