Moskva, Delhi i Peking uče rješavati zajedničke probleme

AP2684

U Pekingu su 2. veljače održani pregovori ministara vanjskih poslova Rusije, Kine i Indije. Sudionici su pozvali na reformu MMF-a, izrazili su podršku pozicije Rusije u Ukrajini (nazvavši ono što se događa civilnim ratom, a ne ruskom agresijom, kako smatraju na Zapadu)

AP2684

Kina je aludirala na moguće sudjelovanje Rusije i Indije u svojem megaprojektu Veliki svileni put, koji će omogućiti da se kineski trgovinski pravci preusmjere s morskih na kopnene puteve isporuke

Bez obzira na povećanu pozornost medija na pregovore u Pekingu, rano je govoriti o osnivanju Velike trojke, koja bi postala alternativa Velikoj sedmorici (barem na azijskom teritoriju). ”Od tri kuta tog trokuta dva kuta ne žele kvariti odnose sa SAD-om”, za Ruski vjesnik govori Mihail Mamonov, sinolog, stručnjak agencije Vanjska politika.

”Trojka (Rusija, Indija, Kina) okupila se radi rješenja konkretnih, a ne svjetskih zadaća. Unutar BRICS-a Trojka ima regionalne interese, koji su za Brazil i Južnoafričku Repubiku manje aktualni. Recimo, kao što je pitanje ruske pozicije u Ukrajini”, za Ruski vjesnik govori Sergej Truš, poznati znanstveni suradnik ISK RAN-a.

Podržavajući poziciju Rusije po pitanju Ukrajine, Kina prati vlastite interese. ”Taj trilateralan susret je za Moskvu točnije način da se pokaže Zapadu da nema nikakve izolacije Rusije, a Kini odgovara nastavak sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku. Što je SAD uvučeniji u te sukobe, manje pozornosti posvećuju Aziji”, govori Mihail Mamonov.

S gledišta formiranja Velike trojke, ozbiljni problemi su vojno-političke nesuglasice na liniji Peking-Delhi, koji isključuju mogućnost uske suradnje, čak bez obzira na to što je Kina za Indiju jedan od glavnih trgovinskih partnera i investitora. Suradnja u pojedinim pravcima, koji predstavljaju zajednički interes, zapravo je maksimum koji mogu obje strane ostvariti. Recimo, zabrana radikalizacije Pakistana. foto: AP, Ruski vjesnik