Skip to content

Izložba Josipa Rubesa u Velikoj Gorici

josip rubes 7

Izložba slika Josipa Rubesa u POU Velika Gorica pod nazivom “Od figuracije do apstrakcije”

Dana 2. veljače 2015. otvorena je izložba slika Josipa Rubesa iz Krapinskih Toplica u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici pod nazivom „Od figuracije do apstrakcije” Izložena je 29 radova u tehnici ulja na platnu i pasteli. Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti g-đa Vesna Kajić. U programu otvaranja sudjelovao je kantautor Pero Rogan. Izložba se moža razgledati do 22. veljače 2015.

foto-galerija

josip rubes 3

Od figuracije do apstrakcije

Preko 20 godina pratim slikarski „hod” Josipa Rubesa u idiličnim prostorima Hrvatskog Zagorja. To su Krapinske Toplice u kojima autor živi, koje voli i koje je izabrao za svoje motive u slikama. Šetao je i otkrivao neobične i slikovite krajolike ostajući vjeran figuraciji, tonskom slikarstvu i svom poetskom viđenju. Svijet prirode u svim godišnjim dobima, podređivao je svojim vizijama i svom slikarskom rukopisu. Otkrio je, da je „natjecanje” s prirodom vrlo težak i opasan izazov. Najčešće u tehnici pastela slikao je: zagorske brege, livade, vinograde, voćnjake, šume, cvijeća… finim tonovima, dočaravao je magličaste atmosfere koje su skrivale priče iz zagorske povijesti. Sve je bilo puno boja, bujnosti prirode i duhovne snage. Neki motivi bili su dosta narativni, ali najčešćw su bili prave „ode prirodi”.

2008. godine ovaj slikar s puno dara, zanosa, uporenosti i kolorizma odlazi u novu slikarsku avanturu. Oslobađa se figurativnog pejsaža, prekida s tradicijom i odlazi u novi slikarski svijet „apstraktno slikarstvo”. Ovo njegovo novo viđenje prirode pravo je bogatstvo kolorističkih mrlja, ploha, oblika, linija i ostalih vizualnih efekata. Sve zapravo asocira na mozaike, iako su to ulja na platnu većeg formata. Nekoć prepoznatljivo, sada je postalo različito i intrigantno bez iluzije trodimenzionalnosti. Nema opipljivosti materije, sve je sada rasplinuta forma. Ove apstraktne slike su zapravo oslobođenje i bijeg od tonskog slikarstva i sve je fokusirano na kromatske vrijednosti pojedinih boja i njihovog intenziteta. Rubes je sada postao vrlo maštovit i kolorističan. U mnogim slikama čini se kao da je naslikao brzi metabolizam naše civilizacije i vremena i dao titranje nevidljivih energija oko nas. Ovo novo apstraktno pejsažno slikarstvo su zapravo stari motivi naslikani na novi slikarski način i imaju najčešće ptičju perspektivu. Nepravilni oblici jakih boja „plešu” sve „titra”, „zapliće”, „odpliće”, sve „zraći” a ima tu i igre slučaja. U ova postmoderna vremena, kada nema jednog dominirajućeg stila, pravca ili trenda, kada je sve otvoreno i slobodno, Rubes koristi trenutak i igra svoju likovnu igru koja je puna čarolija i života. Vjerujem da je sve nastalo iz plemenitih pobuda i da ova slikarska evolucija nije završena i da će ići dalje.

Sigurna sam, da je Rubes obogatio sadašnjost i da je dao lijep prilog našoj likovnoj baštini.

Mr.sc. Vesna Kajić-Lalić, povjesničarka umjetnosti

josip rubes 4

Josip Rubes, liječnik i dipl. slikar, rođen je 1942 godine u Pavlovčanima kod Jastrebarskog. Od 1972 godine živi u Klokovcu kod KrapinskihToplica. Do umirovljenja 2008 g. radio kao liječnik internist-dijabetolog u Spec. bolnici za medicinsku rehbilitaciju.Slikarstvom se bavi od rane mladosti. Desetak godina je najviše slikao krajolike u tehnici suhog pastela. Imao je preko 70 samostalnih izložbi.Organizator je likovnih izložbi u holu Specijalne bolnice za medicinsku rehabiliaciju. Član je nekoliko likovnih udruga sa kojima je sudjelovao na više od 300 skupnih izložbi. Utemeljitelj je i voditelj likovne sekcije pri KUD-u Zlatko Baloković. Zadnjih godina sve više je zaokupljen apstraktnim slikarstvom i priredio je nekoliko izložbi apstrakcija. 2011 i 2012 g. sudjelovao je na izložbi u New Yorku sa grupom hrvatskih slikara. Odlaskom u mirovinu upisuje izvanredni studij slikarstva na ARTHOUSE – College of Visual arts u Ljubljani. Diplomirao 2012 godine s temom diplomskog rada „Jackson Pollock i njegov utjecaj na Edu Murtića”. Od 2002. član je udruge „Muži zagorskog srca”. 2013. uvršten je u enciklopedijsko izdanje Who is Who u Hrvatskoj.

josip rubes 6

 

J Rubes 1

J Rubes 2