Skip to content

Fašnički koncert u zagrebačkome HNK-u

fašnik u hnk

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu 16. veljače 2015. u 19.30 sati održat će se Fašnički koncert. Time HNK u Zagrebu po prvi put uvodi u program Fašnički koncert kojim obilježava tradiciju karnevala i uvodi je u prostor teatra

Koncert će se održati pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, u režiji i koreografiji Staše Zurovca. Ovako koncert najavljuju iz HNK: Kako je Antonin Dvořak uglazbio život kao karneval i jesu li urotnici iz Verdijeva Krabuljnog plesa zalutali u plesnu Quadrillu Johanna Straussa? Možemo li se uz Huapango svi skupa maskirati u vesele Meksikance, ili ćemo se radije ogrnuti u Gershwinovo plavo? Upravo će Fašnički koncert pokušati odgovoriti na ova pitanja, uz Orkestar Opere Hrvatskoga narodnog kazališta, birane soliste, plesače i Livija Badurinu kao vodiča kroz igru skrivanja i otkrivanja. Poruka publici glasi ovako: možete ponijeti i masku, a možete i vlastito lice.

Na Fašničkom koncertu solisti su Kristina Kolar, Ljubomir Puškarić i Davor Radić, a za klavirom je Dalibor Cikojević. Autor teksta je Branimir Pofuk, a producent i oblikovatelj scene Žorž Draušnik. Nastupaju plesni parovi Rebecca Smith i Adam Harris, Cristiana Rotolo i Duilio Ingraffia te Mutsumi Matsuhisa i Hassan Awad. Na programu su: Antonín Dvořák: Karneval, koncertna uvertira Op. 92, Johann Strauss: Krabuljni ples (Quadrilla na teme iz opere Krabuljni ples G.Verdija), José Pablo Moncayo: Huapango (orkestralna fantazija) te George Gershwin: Porgy and Bess (ulomci iz opere). Tu će biti izvedeni Summertime, I Got Plenty O’Nuttin, Bess, You Is My Woman te It Ain’t Necessarily So. Za kraj opet je na rasporedu George Gershwin, tj. njegova Rapsodija u plavom.