Skip to content

Tri programa najavila ovogodišnji rad MH Kutina

Od znanstvenih tema, književnih portreta brige za budućnost Lonjskog polja

mh kutina 1

Čestitke predsjednika MH akademika Stjepana Damjanovića

Trodnevnim programom (29. do 31. siječnja) započelo je djelovanje OMH Kutina u njegovoj 25. obljetnici od obnove u demokratskoj Hrvatskoj

Inače Ogranak je utemeljen 1971, a prvi počeci MH u Kutini sežu u 1882. godinu. U Muzeju Moslavine u „Noći muzeja” u petak 30. siječnja gost je bio predsjednik MH akademik Stjepan Damjanović. Čestitao je i zahvalio OMH Kutina na značajnim i raznovrsnim projektima – od jezikoslovlja do prirodoslovlja, umjetničke baštine i međunarodnih veza. Sudjelovao je u predstavljanju dvobroja časopisa „Moslavačko zrcalo” 1-2/2014.

U ovoj prigodi predstavljena je središnja tema broja „Naselja i stanovništvo Distrikta Kutine 1721. i 1728. godine” povjesničara Petra Korunića i Franka Miroševića Bilo je zanimljivo čuti da 1721. trgovište Kutinu ima 552 stanovnika i otkriti da su i neka starosjedilačka prezimena i danas prisutna: Inače teme broja (380 str.) brojne su od etike, povijesti, demografije, književnosti, među kojima i na moslavačkoj, podravskoj te gorskokotarkoj kajkavštini, a stranice obogaćuje mahom na kajkavskom haiku pjesništvo. Predsjednik Damjanović Posjetio jer i baroknu župnu crkvu Blažene Djevice Marije Snježne, uz koju su spomen poprsja podignuta poticajom i zalaganjem OMH: slugi Božjem Ivanu Bonifaciju Pavletiću te generalnom vikaru Zagrebačke nadbiskupije i rektoru Zagrebačkog sveučilišta dr. Gustavu Baronu u čiji spomen kutinski srednjoškolci u organizaciji OMH imaju skup Kutinski dani znanosti i umjetnosti.

mh kutina 2

Drugog dana u subotu 31. siječnja u organizaciji OMH uz 2. veljače Svjetski dan vlažnih staništa u okviru poznate manifestacije Budućnost na rubu močvare posebna pozornost bila je posvećena tradicijskom drvenog graditeljstva posjetom obnovljenoj etno kući Biser Moslavine, a posebno drvenoj kapeli sv. Fabijana i Sebastijana (1718.). Njezina tradicijska gradnja bez čavala, zvuk zvona s tornja šindrom pokrivenoga krova potezom užeta – čini se u odnosu na velebne crkve kao sobičak, podsjetio je povjesničar umjetnosti Mladen Mitar.

Neimenovani majstori iz puka tom izvornom gradnjom dali su u i „tišinom u malenom” upravo snažno ozračje duhovnoga. Misno slavlje predvodio je župnik voloderski vlč. Nikola Majcen U Područnom odjeljenju OŠ Vladimira Vidrića Kutina, a koju među 52 učenika pohađa znatan dio romske djece bilo je dojmljivo čuti njihove literarne radove posvećene selu i Parku prirode Lonjsko polje. Predstavljeno je i dvoje bivših učenika: Ivan Rukavina s izložbom i maketom kao samostalni graditelj drvenih kuća i Kristina Kovačić, autorica pjesničke zbirke „Najbolja prijateljica”. Jedna o bivših učenica Ankica Kefelja svojim pučkim pjesničkim stvaralaštvom predstavila se u središnjem programu uz svoj KUD „Moslavčanka u Društvenom domu.

mh kutina 3

U četvrtak 29. siječnja zajedno s Knjižnicom i čitaonicom predstavljena je knjiga „103 portreta hrvatskih književnika” Božidara Bilopavlovića. Uz autora o knjizi uz izložene portrete književnika govorio je poznati hrvatski književnik Tito Bilopavlović. Za brojnu publiku čitanjem odabranih tema objavljenih uz fotografije poznatih osoba s hrvatske književne scene bilo je zanimljivo čuti – kako su pojedinci reagirali na taj čin predstavljanja. U glazbenom dijelu nastupili su i uglazbljenih stihovima pjesnika oduševili Mladen Bago volanom interpretacijom uz glazbenu pratnju Aljoše Crnobrnje.

mh kutina 4

mh kutina 6

mh kutina 5