Skip to content

Deseci tisuća Španjolaca u “Maršu promjene”

Deseci tisuća Španjolaca sudjelovali su u “Maršu promjene” na glavnom madridskom trgu u znak podrške ljevičarskoj stranci Podemos, koja uoči parlamentarnih izbora u prosincu u slučaju pobjede najavljuje ukidanje mjera štednje po uzoru na sestrinsku stranku, grčku Sirizu

Madrid 1

Promjena vlasti u Grčkoj potaknula je nadu mnogih Španjolaca, ogorčenih visokom nezaposlenošću i korupcijom pa su se tisuće prosvjednika prema glavnom madridskom trgu Puerta del Sol, simbolu građanskog otpora, kretale s podignutim šakama, uzvikujući – “Da može se!”. Na tom je trgu u prosvjedima 2011. nastao pokret Ogorčenih koji je prije jedanaest mjeseci prerastao u stranku Podemos (Možemo).

“Umorni smo od lažnih obećanja i rezova”, rekla je Hini 39-godišnja učiteljica Flores. “Došlo je vrijeme za promjenu! Uništili su obrazovanje, zdravstvo, kulturu…”, istaknula je.

Nakon što je španjolska vlada desnog centra posudila novac za pomoć posrnulim privatnim bankama, obećavši Europskoj komisiji, Europskoj središnjoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu rezove u javnim službama, izbrisano je na tisuće radnih mjesta. U Španjolskoj je bez posla 24 posto stanovnika, nakon Grčke najviše u Europskoj uniji. Rezovi su ugrozili i brojne studente.

“Ovdje sam zbog promjene”, ističe studentica socijalnog rada Silvia del Bosque, zaogrnuta republikanskom crveno-žuto-ljubičastom trobojnicom. Zastava u građanskom ratu (1936.-1939.) poraženih republikanaca simbol je nezadovoljstva monarhijom i političarima, a nosili su ih deseci prosvjednika. Hina, Izvor: Reuters/Sergio Perez

See also  VIDEO: Prosvjednici konačno na Taksimu - tisuću uhićenih, 80 ozlijeđenih!