Skip to content

Đoković osvojio peti naslov i srušio rekord Open ere u Melbourneu

djokovic

U nervoznoj taktičkoj borbi teniskih superteškaša, Srbin je demonstrirao mentalnu čvrstinu te nakon tri sata i 39 minuta igre osvojio svoj osmi Grand Slam naslov. Federer i Agassi sada mu gledaju u leđa

Prvi dio meča bio je krcat preokretima. U prvom je setu Đoković dvaput oduzeo Škotu servis, ali ga i dvaput ispuštao. U odlučujuću igru se Murray otisnuo s mini-breakom, koji je Đoković nakon dugačke izmjene ekspresno poništio. Škot je opet pritisnuo, otišao na 4-2, ali ni to nije bilo dovoljno. Vratio je poklon u obliku „duple” i uz još nekoliko pogrešaka gledao kako Srbin uzima prvi set.

Sličan se scenarij reflektirao na sljedeći set, ali u izmijenjenim ulogama. Ovog je puta Murray poveo 2-0, da bi Đoković unatoč manjim problemima s gležnjom napravio seriju od četiri uzastopna gema i vratio se na šampionsku prugu.

Rezerve energije obojice kao da su se počele prazniti početkom trećeg seta, kada je meč već trajao dva i pol sata. Murray je dočekao nekoliko pogrešaka i poveo 2-0 pa odmah „prodao” break po identičnom predlošku.

Đoković je preuzeo inicijativu i strpljivom igrom natjerao suparnika na nove pogreške. Murray se uspio naljutiti čak i na vlastiti tabor koji mu je slao savjete, što mu nije previše pomoglo. Dvostrukom pogreškom opet je izgubio servis, a time i set.

Murrayjeve nade nakon toga su isparile u australski zrak. Đoković je znao da je suparnik u knock-downu i mudro pričekao da se njegova igra do kraja raspadne. Četvrti set bio je gotov za 28 minuta, a 27-godišnji je digao ruke u zrak i počeo slaviti svoj peti trijumf u Melbourneu.

Tenisači, finače: Đoković(1) – Murray(6) 7-6(5) 6-7(4) 6-3 6-0

djmu

Vecernji.hr, foto MANAN VATSYAYANA