Skip to content

Quo vadis Croatia

Prenosimo priopćenje Povjerenstva za medije HSP-a i stav oko događanja vezanih za spomenik IX. bojni HOS-a u Splitu i općenito oko pozdrava “ZA DOM SPREMNI”

za dom spremni

Prošlih dana svjedočili smo brojnim napadima na hrvatska obilježja od strane režimskih „novinara”. Prvo je smetao natpis „ZA DOM SPREMNI” na spomeniku poginulim HOS-ovcima IX bojne „Rafael Vitez Boban”, zatim grb s prvim bijelim poljem, opet „prokazivanje ustašijanja” i naravno, neprestani napadi na hrvatske branitelje.

Nu, „novinari” to ne bi radili bez direktive iz vrha vlasti koja na ovaj već viđen način, udbaški precizno, odigrava zadnje poteze u svom mandatu, po onoj staroj rimskoj ; Zavadi pa vladaj! Prozivajući svakog i sve za „ustaštvo”, bez obzira koliko to prozivanje bilo bespredmetno, mentalni komunisti na vlasti pokušavaju hrvatskom narodu nabaciti nekakav suludi osjećaj krivnje, čega smo se nauživali od njih i njihovih mentora u Jugoslaviji, koja je na njihovu žalost propala 1991.

Na našu žalost ta ista Jugoslavija još živi u njihovim glavama, mada je oni prepredeno sada zovu „region” i sl. Isto tako hrvatski narod žele zaplašiti nekim konstrukcijama u kojima se događa oživljavanje NDH, i stalno nam pokazuju kako moramo biti tolerantni i liberalni.

Oni pokazuju svoju tolerantnost i na primjerima; četnički spomenici „Belim orlovima” i „komadantu odbrane Borova sela” u Borovu, nisu predmet njihovog razmišljanja niti djelovanja, iako je prvi, spomenik četničkim hordama koje su po Hrvatskoj sijale smrt i radile zvjerstva, a na drugom piše „…dižu čelo i srpske zastave i ponosno i tvrdo na srpskoj zemlji stoje”(citat). Ne smeta ih ni četničko orgijanje na pravoslavni Božić.

To ih ne smeta, ali ih smeta „ZA DOM SPREMNI”, usklik koji je u više navrata odobren od Ministarstva uprave RH (registracija UDHOS-a, registracija Udruge IX bojne RVB, itd). Isto tako, odlukom Suda u Kninu je prepoznat kao stari Hrvatski pozdrav. Sve to nije bilo dovoljno da vlast ne posluša nekakvu peticiju sastavljenu od strane kojekakvih likova, među kojima se našlo i ratnih zločinaca, i mnogih osvjedočenih neprijatelja Hrvatske.

HSP zna kako je „ZA DOM SPREMNI!” stari Hrvatski pozdrav, ma koliko se oni upinjali dokazati drugačije, ali zna i ono puno važnije ; „ZA DOM SPREMNI!” se itekako koristio za vrijeme naše najslavnije povijesti, Domovinskog rata, u čijoj se pobjedi rodila Država Hrvatska! I zato su oni u pravu kada kažu da to nije njihov pozdrav. I nije! To je pozdrav onih koji su u razdoblju od 90-95 branili i obranili Hrvatsku državu, i onih koji su tu istu Hrvatsku željeli.

Noćnom akcijom skrnavljenja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima pokazali su pravo lice. Bez odluke suda, po mraku, poslali su hrvatske policajce da uništavaju spomenik hrvatskim braniteljima. Pitamo se jeli to uvertira u slanje hrvatskih policajaca na hrvatske branitelje???

HSP još jednom oštro osuđuje uništavanje spomenika poginulim pripadnicima IX bojne HOS-a Rafael Vitez Boban, a isto tako i govor mržnje od strane vladajućih i njihovih novinara, koji ovih dana prevladava medijskim prostorom. Također apeliramo na hrvatski narod, da ne nasjeda na udbaške metode kojima se pokušava razjediniti hrvatski puk, a sve po naputku „MI ILI ONI” kako je nedavno rekao budući bivši Predsjednik vlade Milanović.

I na kraju, gospodo, Hrvati su postojali i prije Ustaša, postoje i poslije, a postojat će i poslije vas. A i Hrvatska također! Foto fb

A. Bašić