Godišnjica masovnog pokopa

Tovarnik 17 obljetnica

Tovarnik – Kolonom sjećanja od spomen obilježja u dvorištu općinske zgrade do mjesnog groblja Svetog Križa u Tovarniku je danas obilježena 17. obljetnica pokopa posmrtnih ostataka 48 Tovarničana, žrtava agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991 godine, ekshumiranih 1998. iz masovne grobnice.

U agresiji na Tovarnik 1991. ubijena su 68 branitelja i civila od kojih je 48 pronađeno u masovnoj grobnici u blizini mjesnog groblja, a ostale žrtava ekshumirani su iz pojedinačnih grobova. Među žrtvama ekshumiranima iz masovne grobnice bio je i tovarnički župnik Ivan Burik, jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.

Sve ekshumirane žrtve zajednički su ispraćene na posljednje počivalište na groblju u Tovarniku 31. siječnja 1998. godine. U spomen na taj tužni događaj, 31. siječnja u Tovarniku se obilježava kao “Dan kada je Tovarnik plakao”.

Tovarnik 17 obljetnica 2

Još uvijek se traga za sudbinom šestero mještana Tovarnika nestalih u Domovinskom ratu.

Po dolasku na groblje, sudionici Kolone sjećanja položili su vijence i zapalili svijeće. U tovarničkoj Župnoj crkvi Sv. Mateja, apostola i evanđeliste služena je misa zadušnica koju je predvodio župnik Stjepan Vukovac.