Nagrađeni rad Intermundia arhitektice Ane Dane Beroš u Francuskom paviljonu

Ana Dana Beros Intermundia Book 22

Ana Dana Beroš, Intermundia
Francuski paviljon; Zagreb, Savska 25
5-21.2.2015.

Otvorenje izložbe kustosko-istraživačkog projekta Intermundia arhitektice Ane Dane Beroš, održat će se 05. veljače u Francuskom paviljonu s početkom u 20 sati.

Na otvorenju će biti predstavljena i video-dokumentacija rada prikazanog na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture, autorice Ane Opalić, i publikacija Intermundia o kojoj će govoriti kritičar arhitekture Maroje Mrduljaš. Pisana na engleskom jeziku na 132 stranice, knjiga sadrži „politički narativ” istraživanja i foto-dokumentaciju postava rada unutar Arsenala u Veneciji. Autori tekstova su Léopold Lambert, Maroje Mrduljaš i Ana Dana Beroš.

Na zatvaranju izložbe u subotu, 21. veljače u 12 sati, autorica Ana Dana Beroš razgovarat će sa zainteresiranom publikom o provedenom istraživanju na Lampedusi i genezi rada Intermundia.

Izložba je otvorena radnim danom od 14 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Intermundia se temelji na istraživanju transeuropskih i intraeuropskih migracija. Projekt je prvi put predstavljen i nagrađen Posebnim priznanjem na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture koji je kurirao Rem Koolhaas, jedan od najuglednijih svjetskih arhitekata. Zagrebačkoj i hrvatskoj publici sada se predstavlja u novouređenom Francuskom paviljonu u Savskoj 25.

Projekt prikazuje slučaj talijanskog otočića Lampeduse kao metonimije suvremenih zapadnih pritvorskih uvjeta, zatvorenih čekaonica na ulasku u tvrđavu Europu. Lampedusa je školski primjer brisanog prostora koji nastaje na geopolitičkim razmeđima, a gdje se gotovo uvijek formiraju društveno marginalizirane zajednice. Autorica propitkuje, kroz politički i iskustveno-fenomenološki narativ, ambivalentnost stanja između i (ne)mogućnost kulturnog prijevoda između (i)migranata i lokalne otočke zajednice.

Ana Dana Beros Intermundia Book 23