Skip to content

Vinorelli u galeriji Modulor

I ove godine već tradicionalno, u petak 30.1. 2015. galerija Modulor se uključuje u 10. Noć muzeja izložbom i radionicom naziva VINORELLI-SLIKANJE VINOM

vinoreli

Na izložbi predstavljamo radove nastale na nekoliko saziva likovne kolonije na Krku. Vinarija Katunar već nekoliko godina organizira koloniju slikanja vinom te je kao rezultat nastala impresivna zbirka vinorella.

Autor izložbe, izbornik radova  i voditelj radionice u Noći muzeja je prof. Ivica Kiš, koji se i na taj način zalaže za revitalizaciju te tehnike slikanja.

Na radionici, posjetioci će imati priliku isprobati ovu slikarsku tehniku koja je počela izumirati u 19. st.

Radovi nastali na istoimenoj radionici koja prethodi otvorenju, biti će njen integralni dio.

Radionica počine u 18 sati, a otvorenje izložbe biti će u 20 sati.

Donatori:
Vinarija Katunar http://katunar.hr/
Vinarija Zdjelarević http://stupnicki-dvori.com/vinarija-stupnicki-dvori-2/

Više:

Slikanju su oduvijek služile prirodne tvari koje, na podlozi na koju se nanose, ostavljaju jasan trag. Blato, minerali, krv, sipino crnilo, ugljen, vapno, sokovi  biljaka; razni prirodni pigmenti koje su slikari miješali  s nekim prirodnim vezivom da bi njihov trag ostao trajan. Otporan na vrijeme i ne vrijeme. Trajalo je to sve do nastanka suvremene kemijske industrije koja je zamalo potpuno potisnula u zaborav invenci ju i drevne vještine spravljanja boja.

…. Vi no je, dakle, ne samo drevna namirnica, nego i veoma trajna boja, pa zašto onda njime ne slikati? Vjerojatno su drevni slikari to znali, no nisu imali odgovarajuće podloge (papir), a ako su i slikali vinom, nisu o tome ostavili pisanog traga.

VINORELL je kao slikarska tehni ka očito nastao u mediteranskom podneblju. Mediteran je i  koljevka vinarstva, a i sam naziv ove slikarske tehni ke očito je talijanskog porijekla.

PRVA IZLOŽBA VINORELLA pod nazivom ‘’VINORELLI o5’’ otvorena je za Martinje 11. 11. 2004. u atelijeru Lučko (Unčanska 2).

Kako je na otvaranju izložbe napomenuo profesor povijesti  umjetnosti Vladimir Gudac; ‘’Isus Krist je svojim prvim čudom pretvaranja vode u vino na svadbi u Kani uspostavio spiritualnu gradaciju OD AKVARELLA PREMA VINORELLU’’.

Koliko različitih vina postoji i kako se može slikati s njima? Tom pitanju dodao sam još jedno pitanje. Koliko je različitih vrsta papira i kakav trag na njima ostavljaju različita vina?  Trebalo je samo krenuti. Ponovo otkrivati zaboravljeno i ono još neiskušano i neotkriveno.

U nekoliko radionica VINORELLA ko je sam održao od 2004. godine sa učenicima, studentima i namjernicima, nastalo je dosta radova kojima se iskristaliziralo dosta očekivanog ali i neočekivanog. Spontano se rodila ideja da seVINORELLOM promoviraju vina, ali da se isto tako VINORELLOM predstave i slikari. Pokušavao sam nekoliko godina povezati slikare i vinare na oživljavanju stare i gotovo sasvim zaboravljene slikarske tehnike  VINORELL.

—–

U ljetu 2009. godine sam se našao sa osiječkim slikarom Josipom Karežićem u Njivicama na Krku. Josipov prijatelj Ivan Žužić iz Salatića na otoku Krku predložio nam je da za slikanje isprobamo vina vinarije Katunar u Vrbniku. Tako smo upoznali vinara Antuna Katunara, a njemu se svidjela ideja da se VINORELLOM promoviraju  vina, pa je predložio da organiziramo slikarsku koloniju na kojoj bi se slikalo samo vinom. Zašto to ne bi bilo za Martinje? Odlučeno je i učinjeno.  Za Martinje 2009. godine  održan je pod pokroviteljstvom vinarije Katunar u Vrbniku prvi saziv kolonije VINORELLI u okviru svečanosti ustoličenja “kuma berbe” koja se u vinariji održavala za Martinje. Svečanost je dopunila izložba VINORELLA koje je naslikalo 15 slikarica i slikara sa Krka i iz drugih krajeva Hrvatske. Zanimanje za izložene VINORELLE dalo je podstreka da se nastavi pa se sljedeće, a i narednih godina nastavilo održavanje kolonije VINORELLI  u Vrbniku.

Nakon održane  Prve Likovne Kolonije  Vi norella u  vinariji KATUNAR za Martinje 2009. godine i izložbe Vinorella koja je slijedila, u promotivnom salonu BULDOG-a u Zagrebu uspješno je 2010. godine održana i prva humanitarna aukcija Vinorella.

Od te godine pa do danas održano je 6 saziva martinjske kolonije na Krku. Treći saziv postao je i međunarodni, sa sudjelovanjem Lise Mazzoni iz Francuske i Miklavec Marijana iz Slovenije.

Na dosadašnjih 6 saziva sudjelovao je veći broj namjernika,  sudionika fešte i  26 slikarica i slikara (Barac Dragutin, Lešić-Bralo Iva,  Dujmović Alma, Filipović Ksenija, Franolić  Dagmar,  Darko Goya Yogi, Demartini Dunja, Karežić Josip, Kiš Ivica, Krešić Antun, Lončarić Saša,  Majić Josip, Maloča Luka,  Marjanović Sonja, Mavrić Marijana, Mazzoni Lisa (FR), Miklavec Marjan (SI), Missoni Nives,  Modrič Igor,  Parlov Anita,  Petanović Zvonimir, Raič Ivo,  Šercar Hrvoje , Šimić Josip, Zima Željko i  Zirdum Mirjana).

www.cekate.hr