Skip to content

The Lancet, medicinski časopis potiče legalizaciju prostitucije

Medicinski stručnjaci redovito tvrde da smanjivanje rizičnog ponašanja – poput pušenja, neumjerenog konzumiranja alkohola i hrane – može u velikoj mjeri smanjiti preuranjene smrti. Ali kad se radi o dobro dokumentiranim opasnostima prostitucije, medicinski časopis The Lancet svejedno glasno poziva da se ona legalizira, omogući i čak svesrdno prihvati, prenosi neovisni istraživački institut, Katolički centar za obitelj i ljudska prava (C-FAM)

prostitutionČasopis The Lancet prošloga tjedna pozvao je na opću dekriminalizaciju „spolnog zaposlenja” kako bi se odgovorilo na visoku stopu side među prostitutkama

U tu svrhu poziva na širi pristup kontracepciji i pobačajima. Časopis nadalje odbacuje pristupe koji pokušavaju spasiti prostitutke i rehabilitirati ih, kao i nastojanja da se provedu zakoni protiv spolne trgovine. Prostitucija je dio ljudske priče – tvrdi Richard Horton, urednik medicinskog časopisa, koji zagovara prihvaćanje i promicanje – prema njegovim riječima – „spolnoga rada”.

Odgovor na redovita kršenja ljudskih prava „spolnih radnika” – tvrdi se u časopisu – ne treba biti borba protiv te prakse, već „prilagođavanje ideje ljudskih prava, da se zaštiti posao prodavanja ljudi za seks”. Smatraju kako organizacije koje promiču ljudska prava „imaju dužnost nadići raspravu o moralnosti spolnoga rada”. Odakle im ta (moralna) dužnost – ne pojašnjavaju.

Međutim, ideja da ozakonjenje i reguliranje prostitucije poboljšava život osoba koje se prodaju za novac predmet je snažnog osporavanja. „U Nizozemskoj, otkako je [prostitucija] legalizirana, zabilježen je porast izrabljivanja djece u svrhe prostitucije”, kazala je profesorica ženskih studija, Donna Hughes, dok nizozemske neprofitne udruge ističu kako problem trgovine ljudima i dalje nije riješen.

„Većina nas ne odabire prodavati svoje tijelo, već nas kriminalne mafije prodaju javnim kućama”, rekla je za novinsku agenciju Inter Press Service, Chameli Devi, prostitutka u crvenoj četvrti New Delhija, u Indiji. „Reguliranje našeg posla samo će dati imunitet svodnicima i javnim kućama da kupuju ili prodaju jadne žene poput nas, dok će istovremeno povećati trgovanje mladim ženama i djecom.”

Ozakonjenje prostitucije ne uklanja rizike koji su povezani s njom. Nijedno drugo polje rada nema tako širok raspon zdravstvenih i sigurnosnih pitanja kao ona koja proizlaze iz spolne i ekonomske razmjene – piše Mary Sullivan, aktivistica protiv izrabljivanja žena u Australiji, zaključujući: „To se neće promijeniti ako prostitucija bude legalizirana”.

hr.radiovaticana.va, foto AFP