NIKOLA TESLA: Čovjek koji se igrao munjama

info BUJE Tesla Noc muzeja 1 1

Gradska galerija Orsola Buje
Otvorenje 30. I. 2015. 18.30 sati

tematska izložba učeničkih likovnih radova

Autori, učenici osnovnih škola
Edmondo de Amicis i Mate Balota; Buje
Mentorice: Leonida Bernetič Zelenko i Nataša Bezić

Autori:
OŠ Mate Balote Buje: Edi Kačarik, Leon Dragojević, Samanta Radešić, Luka Radošević, Noa Panić, Monika Matanović, Mihael Glavičić, Lana Lukić, Ilijana Krezić, Ariana Kernjus, Damir Krezić, Veronika Županić, Tea Šmitran, Aleks Stritar, Nediljko Bilkić, Ivan Pavelić, Elizabeta Jugovac, Aurora Krastić, Dorian Žalac, Gabriel Paradžiković, Verena Krastić, Elvedin Šoškić, Sebastian Kozlevac, Nicol Tarlao, Mateo Baković, Veronika Jurišić, Emanuela Kajtazi

Čovjek koji se igrao munjama

Nikola Tesla znakovito je izjavio da on nije izumitelj već “otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas”. Za svoju uspješnost u izumiteljskom poslu tvrdio je da zahvaljuje sposobnosti vizualizacije stvari, procesa i događaja. U našem slučaju, njegov znanstveni opus, vizualizirali su s različitim rezultatima, učenici osnovnih škola „Mate Balota” i „Edmondo de Amicis” u Bujama. Na nagovor profesorica, Nataše Bezić i Leonide Bernetič Zelenko, a uz sudjelovanje profesora fizike, ali i drugih predmeta, učenici su hrabro krenuli u vizualno, likovno tumačenje čovjeka koji se „igrao” munjama. Trud je rezultirao ovom kolektivnom izložbom na kojoj svjedočimo širokom rasponu tema i nivoa interpretacije.

Mnogi od mladih autora čine prave kreativne pothvate ilustrirajući ono što bi trebalo označavati ovog genija iz prošlih stoljeća. Većina je krenula od stvari koje nas okružuju, a povezane su s njegovim zamislima. Tesla je bio istraživač u elektrotehnici i fizici. Ostvario je oko tisuću pronalazaka i patenata (uvođenje izmjenične struje, trofazni sustav za prijenos električne snage, generator i transformator, sustav za bežično komuniciranje na daljinu, sustav osvjetljenja, otkrio je i patentirao sistem radio veze, izložio ideju o međuplanetarnim komunikacijama ultrakratkim valovima, zamislio je radarski sustav). Temeljem ovih saznanja, motiv koji su pojedini mali slikari i crtači izabrali, osim prikaza stvari, dodiruje i prikaze energija. A energija je zapravo ono što čini univerzum. Nikola Tesla je to instinktivno znao te kroz niz pronalazaka ponudio ljudima svog doba. Danas i mi znamo da su vibracije energije, titravi djelići univerzuma koje smo nazvali „strunama”, znatno manje i od atoma. Strune sačinjavaju, tvore nakupine materije i ujedno ih drže na okupu. Barem neko vrijeme. Nama se, iz ljudskih pozicija to čini dugo, no u odnosu na svemir i univerzum, ljudski vijek je kratak djelić trenutka postojanja.

Čini se da većina učenika pozitivno doživljava svijet oko sebe uklapajući, ponekad određene, a ponekad nejasne, spoznaje u svoje radove. To je dobro, jer smo okruženi ne baš ljubaznim svijetom, civilizacijom koja zbog profita gubi humanost. Na mladima je da uče, da stvaraju odabirući pozitivnu energiju. Njima će ostati svijet kojeg su stariji podosta zapustili. Jer, kao što i Tesla kaže, sve je energija, titranje. A znanje i ljubav nose pozitivnu energiju!

Eugen Borkovsky, I. 2015.