Skip to content

Jubilarna 10. Noć muzeja posvećena je geniju Nikole Tesle

noc muzeja presica 1

O sudjelovanju Akademije u Noći muzeja u srijedu 28. siječnja na konferenciji za novinare u Muzeju Mimara govorio je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, koji je istaknuo da je Akademija prepoznala važnost ove manifestacije kojom se javnost upoznaje sa samozatajnim i samoprijegornim radom djelatnika muzejske struke

Budući da je ove godine Noć muzeja posvećena Nikoli Tesli, akademik Kusić je podsjetio da je Tesla bio član Akademije od 1896. do smrti 1943. godine

noc

Deseti put za redom održat će se značajni kulturni događaj, Noć muzeja, u kojem sudjeluju muzejski i drugi izložbeni prostori te ostaju otvoreni do kasno u noć, a posjetiteljima nude slobodan ulaz, održat će se u petak, 30. siječnja 2015. godine. Ove se godine u jubilarnu manifestaciju uključiuje i Hrvatska pošta izlaganjem eksponata na izložbi industrijskog dizajna PROCES – ZzID 2015 u Zagrebu: redomata te makete malog poštanskog ureda namijenjenog prostorima trgovačkih centara, oboje dizajn djelatnika Hrvatske pošte, Ane Župić i K. Lackovića. Noći muzeja Hrvatska pošta priključuje se i produženim radnim vremenom Poštanskog ureda 53211 Smiljan, kojeg je dio spomen-soba Nikole Tesle. Posjetitelji će se tako do jedan sat poslije ponoći u poštanskom uredu u Smiljanu moći koristiti svim uslugama kojima se i inače koriste, a moći će kupiti i prigodnu poštansku dopisnicu „10. NOĆ MUZEJA” na kojoj je motiv upravo Nikola Tesla. Dopisnica je otisnuta u nakladi od deset tisuća primjeraka u Agenciji za komercijalnu djelatnost, a izrađena je u višebojnom ofsetom tisku na 190-gramskom bijelom recikliranom papiru. Autorica dizajna/oblikovanja dopisnice je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba. Dopisnica s otisnutom markom koristit će se u unutarnjem poštanskom prometu na neodređeno vrijeme. Prodajna cijena dopisnice u unutarnjem poštanskom prometu prema cjeniku iznosi 2,80 kuna.

Najava ovogodišnje Noći muzeja bila je na konferenciji za novinare, održanoj u srijedu 28. siječnja 2015., u zagrebačkome Muzeju Mimari, kada je izneseno obilje podataka. Jedna od voditeljica manifestacije od njenih prvih dana i ujedno pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović, ustvrdila je da je broj posjetitelja muzeja u Hrvatskoj porastao od 2011. godine za gotovo dva milijuna. Podsjetila je kako to potvrđuju podatci Muzejskoga dokumentacijskog centra po kojima su hrvatski muzeji prošle godine imali 4,3 milijuna posjetitelja, odnosno gotovo dva milijuna više nego nekoliko godina prije pa je Jurić-Bulatović uvjerena da je “tom velikom kolaču barem malo pridonijela i Noć muzeja. Izrazila je zadovoljstvo što i podatci o kontinuiranom rastu publike iz godine u godinu govore o uspjehu Noći muzeja. Tako je, dodala je, u proteklih devet godina hrvatske muzeje tijekom te manifestacije posjetilo više od dva milijuna posjetitelja, a samo prošle godine Noć muzeja zabilježila je rekordnih 360.000 posjetitelja. Posebno ju pak raduje što su se u Noć muzeja uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima. Istaknula je Jurić Bulatović da se jubilarna Noć muzeja konceptualno nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju u želji da se dodatno afirmiraju velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti, a oni sami postali nezaobilazni ‘dio’ programa kulturno-turističkih itinerera.

See also  Otvoren 1. Proljetni salon HDLU Zagreb / FOTO!

noc kusić

Ravnateljica Muzeja Like Gospić Vesna Bunčić uvjerena je kako će Noć muzeja pridonijeti boljem upoznavanju Teslina genija, ali i potaknuti mnoge da posjete Teslin rodni kraj i upoznaju ga.

Predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Dubravka Osrečki Jakelić suvoditeljica je Noći muzeja koju je i potaknula s Vesnom Jurić Bulatović. Iako, rekla je, Noć muzeja ima pozitivan i radostan predznak ove godine prate ju i tužni događaji. To je prerani odlazak ravnateljice Klovićevih dvora Marine Viculin kojoj će se u Noći muzeja odati poštovanje – otvaranjem izložbe “Foto Tonka” koja je hommage toj izuzetnoj osobi. Uz ovogodišnju Noć muzeja Vesna Jurić Bulatović spomenula je još jedan prerani odlazak – Hinine novinarke Ane Todorić koja je, istaknula je, bila vrsna novinarka i izuzetna osoba koja je s puno duše pratila upravo sva događanja u kulturi.

Noć muzeja 2015. HMD ostvaruje u suradnji s hrvatskim muzejima, Gradom Zagrebom, Tehničkim muzejom Zagreb, Teslinim rodnim krajem u Lici, gradom Gospićem, Muzejom Like Gospić, te Memorijalnim centrom “Nikola Tesla” Smiljan kao glavnim partnerima.

Program Noći muzeja iz godine u godinu podržavaju brojni partneri, sponzori i pokrovitelji, a njegov bogati program, u kojemu će posjetitelji moći sudjelovati od petka u 18 sati do prvoga sata subote bez plaćanja ulaznica, otisnut je u prigodnoj knjižici koja će svima pomoći u odabiru onoga što ih najviše zanima.

HAZU u Noći muzeja – Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i ove će godine sudjelovati u tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja sa svojih pet jedinica – s četiri muzejsko-galerijske ustanove i s Knjižnicom Akademije. U Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU moći će se razgledati njen stalni postav s djelima slavnih europskih slikara od 14. do 19. stoljeća, kao i izložbe postavljene u povodu 130. godišnjice Galerije i 200. godišnjice rođenja njenog osnivača Josipa Jurja Strossmayera. To su izložba Strossmayerovih portreta te izložba posvećena svečanosti otvorenja Galerije 1884. Strossmayerova galerija ove se godine priključila višegodišnjem muzejskom edukativnom projektu Gimnazijalci-muzejski vodiči, tako da će značenje odabranih eksponata iz stalnog postava posjetiteljima tumačiti učenici trećih razreda iz zagrebačke IX. gimnazije. Cilj projekta je pobuditi interes za umjetničke muzeje, kako kod srednjoškolske tako i kod opće populacije.

See also  Dođite u Štagalj - Iskre i krijesovi ljetne noći

Projektu Gimnazijalci-muzejski vodiči priključila se i Gliptoteka HAZU u kojoj će učenici Privatne umjetničke gimnazije iz zagreba posjetitelje voditi kroz stalne postave Gliptoteke i objašnjavati im pojedine eksponate i zbirke. Stalni postav sadrži zbirke sadrenih odljeva antičke skulpture, medalja i plaketa 19. i 20. stoljeća te sadrene odljeve stećaka.

noc muzeja presica 4

U Kabinetu grafike HAZU moći će se razgledati Izložba grafičkih mapa u izdanju Kabineta grafike. Bit će predstavljeni grafički listovi iz edicije ARGOLA (Maje S. Franković, Nevenke Arbanas, Karine Sladović) te izbor grafičkih listova iz ostalih mapa, realiziranih originalnim grafičkim tehnikama dubokog, visokog, plošnog i propusnog tiska (Picelj, Kožarić, Murtić, Vodopija, Pozaić, Keser….). Profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Rijeci, slikarica i grafičarka Maja S. Franković od 18 do 21 sat prezentirat će ručnu izradu papira, koji će se po realizaciji dijeliti posjetiteljima. Izdanja Kabineta grafike (katalozi, monografije, grafički listovi i grafičke mape te elektronička izdanja) moći će se kupiti po prigodnim cijenama.

U Hrvatskom muzeju arhitekture moći će se razgledati izložba Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar” u kontekstu arhitekture internacionalnog modernizma koja spaja sanitarno-tehničku struku i arhitekturu razdoblja između dva svjetska rata. Teme koje izložba obrađuje su studijska putovanja inženjera Škole narodnog zdravlja i prijenos međunarodnih iskustava novoga građenja u našu sredinu; status kulturne baštine u uvjetima borbe za podizanje sanitarnog standarda te sanacija sela kao sredstvo higijenskog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog osvještavanja ugroženog seljaštva; projektiranje, standardizacija i izgradnja objekata, osobito onih namijenjenih zdravstvenoj zaštiti. Na programu je i izložba Svjetlopisi iz putne torbe arhitekta koja rekonstruira običaj „druženja” koja su arhitekti običavali organizirati za svoje kolege i prijatelje nakon povratka s putovanja, a na kojima je uz razgovor i zabavu glavni događaj bio prikazivanje slajdova prikupljenih na putovanjima. Reproducirat će se dijapozitivi arhitekata Vladimira Antolića, Selimira Dumengjića i Bernarda Bernardija i to u originalnoj tehnici i u mikroambijentu postavljenom u duhu arhitekture pojedinog autora. U Knjižnici HAZU održavaju se četiri izložbe. Posjetitelji će prvi put u Noći muzeja moći razgledati Muzej nobelovaca – muzejske eksponate hrvatskih nobelovaca-kemičara Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, a vodiči će im biti Prelogovi učenici akademik Vitomir Šunjić, akademik Mladen Žinić i dr. sc. Krunoslav Kovačević. Tu je i multimedijska izložba o Miroslavu Krleži na kojoj su izložena najvažnija Krležina djela, te izložba 520. godina Senjske glagoljske tiskare 1494. – 1508. U Gaylord vitrini za staru knjigu bit će izložena djela talijanskoga prirodoslovca i putopisca Alberta Fortisa iz 18. stoljeća s putovanja po Istri i Dalmaciji. U Knjižnici HAZU bit će još nekoliko sadržaja posvećenih putovanjima. Posjetitelji će tako moći čuti priče o avanturama mladih roditelja svjetskih putnika koji nisu prestali putovati ni kada su dobili dijete.

See also  HDA: O rukopisnoj ostavštini znanstveni skup i izložba

Tekst i foto: Nives Gajdobranski

noc muzeja presica 3