Skip to content

Izložba Slavice Marin: MORFOLOGIJA MIJENA

image001U petak, 30. siječnja 2015. u 19.00 h u Galeriji Luka i Galeriji MUL u Istarskoj 30, Pula održat će se otvorenje izložbe Slavice Marin – “MORFOLOGIJA MIJENA”.

˝.Radovi Slavice Marin direktan su produkt njenog modusa vivendi, integrirani u svaki dio svagdana i potpuna su suprotnost l’art pour l’ artu. Pri upoznavanju opusa ove autorice ne možemo se oteti dojmu da je jednostavno sve što stvara direktan produkt životnih preokupacija, misli, obaveza, užitaka, potreba i svega čime se bavi na dnevnoj bazi. Ona svaku radnju pretvara u umjetnički čin i svakom predmetu daje potencijalnu umjetničku vrijednost i kada se susretnemo s tim fenomenom čini nam se da bi tako trebalo biti uvijek i svugdje, nadajući se kako nam ˝ta vremena˝ tek dolaze te priželjkujući kako je Slavica Marin jedan od pionira i glasnika nadolazećeg doba.

Upravo zato je sretna okolnost što radovi Slavice Marin sudjeluju u Noći muzeja i što mogu brojnoj publici prenijeti poruku o važnosti stvaranja, mudrosti prenamjene i unošenja kreativnosti u svaki segment života. Pet cjelina čine izbor i postav radova za ovu priliku, a svi su radovi na granici barem dvaju medija te ih je besmisleno razgraničavati. Od cjelokupnog opusa četiri su skupine objekata u prostoru, dok je jedna skupina plošnog i slikarskog karaktera vezana za zidni postav. Kako je Slavica Marin majstorica ˝reciklaže˝ i prenamjene, ovim je radovima poveznica upravo u materijalu kojeg čine već rabljeni predmeti ili plodovi prirode, koji u svom novom ruhu, s novom funkcijom i značenjem, dobivaju posve novu dimenziju vrijednosti – dodanu, simboličku ili neku drugu vrijednost. Kako god, to je ona vrijednost zbog koje je nešto dragocjenije i oko koje se lome koplja diljem svijeta.˝ (iz teksta povjesničarke umjetnosti Tine Širec Džodan)

Izložba Slavice Marin bit će popraćena edukativno – kreativnim radionicama koje su namijenjene mladima raznih dobnih skupina. Ulaz slobodan. Radionice se održavaju u okviru projekta Dijete u galeriji i platforme MARTA, edukativne platforme HDLU Istre za umjetnički razvoj mladih.

Slavica Marin rođena je u Banja Luci. Od 1986. živi i radi u Umagu. Diplomirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani (Slo). Vlasnica je i voditeljica galerije Marin od 1997. godine. Članica je HDLU Istre. Kroz svoj je umjetnički rad već niz godina poznata likovnoj publici Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Srbije i BiH. Realizirala je niz slika, objekata, instalacija i performansa koje je predstavila na više samostalnih i skupnih izložbi. Svoje umjetničko izražavanje bazira na ekologiji i to od same upotrebe prirodnih materijala do estetske zaokruženosti djela, koje između ostaloga, želi istaknuti prirodu kao osnovno polazište za čistoću ljudskog duha. Nagrađivana je više puta. Učestvovala u radu nekoliko likovnih kolonija, festivala i art rezidencija.