Izložba Marina Baučića: Portret

03-Svagi

Samostalna izložba slika Marina Baučića iz Splita pod nazivom „Portret”
u organizaciji Galerije Milotić u Puli
od 30.01 (u 20 sati) do 12.02.2015.
u sklopu noći Muzeja 2015.

foto-galerija

Marin Baučić – PORTRET

Za Marina Baučića, ova izložba portreta prožeta je idejom o sukobu intimnog i reprezentativnoga portreta te prema riječima samog autora, propituje koliko smo svjesni i koliko pokazujemo svoju unutarnju osobnost svijetu , a koliko je štitimo prizmom nametnutih vrijednosti.

Međutim, bez obzira na idejni koncept i izvedbu svakog portreta u dvije verzije kako bi se prikazao i jedan i drugi aspekt portretiranja, Marinova izložba jest u svojoj suštini ipak intimistička. Na portretima bi lako mogli biti prikazani sasvim nepoznati ljudi, anonimni modeli, ali ovaj mladi umjetnik odabire i portretira bliske ljude oko sebe, prijatelje, kolege, obitelj… Ta činjenica ne mora biti važna slučajnom promatraču, ali autoru je itekako bitna. Svaki se portret sastoji od dva rada, diptiha i triptiha u kombiniranim tehnikama.

Ovim ciklusom portreta, Marin Baučić se ponovno potvrdio kao jedan od umjetnika koji spaja suvremeno i urbano s tradicionalnim pristupom slikarstvu, stvarajući prepoznatljiv likovni kod. Konture gradova koji su iz njegovih ranijih radova cityscape-e prerasli iz motiva u simbolične prikaze, povremeno izranjanju na pozadini slika, ali ovog puta stavljaju u prvi plan portret.

Naizgled ‘plošni’ triptisi ne daju previše informacija o portretiranim osobama naspram diptiha koji su prožeti osobnim pečatom samog umjetnika, njegovim viđenjem bliske osobe te međusobnim odnosima i emocijama.

Triptisi se vidno razlikuju od dvodijelnih slika; jednostavne konture pomalo podsjećaju na stilizirane fotografije. Tretirani pomalo u maniri pop-art serigrafija i izrađeni pomoću šablona, nose jednu drugačiju atmosferu. Ipak, portreti na triptisima nisu samo replicirani primjerci, već je na njima vidljiva slikarska intervencija i umjetnička gesta koje svaki od tih pojedinih otisaka čine jedinstvenim, unikatnim.

Portreti sastavljeni iz dva dijela (diptisi), djeluju daleko kompleksnije, ne samo u smislu slikarske izvedbe, već sadržajno. One odražavaju psihološki doživljaj spram portretirane osobe, smještene u nadrealne kromatske svjetove, u kojima se gubi pojam realnog vremena i prostora. Poneki portreti kolega realizirani su pomalo u maniri samog likovnog izričaja portretiranog umjetnika („Mitar”), dok je kod portreta nekih osoba još bližih autoru, vidljiv poseban doživljaj topline i bliskosti kao primjerice na portretu Marinove supruge („Sara”).

Realizirani i prikazani na ovakav dualistički način, Portreti Marina Baučića u određenom trenutku prestaju biti reprezentativni i postaju intimistički dokumenti prošlosti, zapisi prijateljstva, ljudskih interakcija, emocija; momenti uhvaćeni u trenutku.

Barbara Gaj

12

Marin Baučić rođen je 1982. godine u Splitu, gdje 2000. godine završava Školu likovnih umjetnosti. Na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu stječe zvanje akademskog slikara pri Odsjeku za slikarstvo 2005. godine u klasi redovnog profesora Gorkog Žuvele. Tema diplomske radnje Moji gradovi ujedno je i naziv njegove prve samostalne izložbe kojom je predstavljena Umjetnička akademija pri Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu (2004.). Muzejsku djelatnost u Gradskom muzeju Omiš obnaša od 2006. do 2007. godine. Voditelj je likovih radionica pod udurugom Sanus (udruga roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti) u Makarskoj i Begovom Razdolju (2009. – 2012.). Surađuje i s udrugom Agape (udruga osoba s invaliditetom) kao voditelj likovne sekcije u Omišu (2010. – 2011.). Od 2009. aktivno vodi likovne radionice za djecu i odrasle pri kojima polaznici pokazuju iznimne rezultate u pripremama za različite umjetničke fakultete i srednje škole. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu (od 2006.) te udruge Kvart (udruga za suvremenu umjetnost) u kojoj aktivno izlaže već nekoliko godina. Od 2009. godine živi i radi u Splitu.

Samostalne izložbe:
-2015. Pula, Galerija Milotić, izložba „Portret”
-2012. Omiš, Udruga za očuvanje hrvatskog folklora, izložba „Vrijeme za…”
-2012. Omiš, Gradski muzej, izložba „Portret”
-2011. Split, Salon Galić, izložba „Portret”
-2008. Omiš, Gradski muzej, izložba „24h”
-2006. Omiš, Gradski muzej, izložba „Veliko O”
-2005. Split, Galerija Plavac, izložba „Moji Gradovi”
-2004. Podstrana, Opčina, izložba „Moji Gradovi”
-2004. Split, atrij Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, izložba „ Moji Gradovi”

Skupne izložbe:
-2013., 2014., 2015., Split, Udruga za suvremenu umjetnost Kvart
-2011., 2012., 2013., 2014., Omiš, festival suvremene umjetnosti Almissa Open Air
-2014. Mimice, Likovna kolonija
-2014. Split, Palača Milesi, izložba „Izvan centra”
-2011.Split, Park Josipa Jurja Strossmayera, izložba „Život bez ograničenja”
-2010. Split, Galerija Kocka, izložba „Angažirani strip”
-2009. Split, Palača Milesi, izložba „Pluralizmi”
-2007. Pula, Karlo Rojc, likovna radionica
-2006. Varaždin, Vila Oršić, izložba „ST-20’06-VŽ”
-2005. Zagreb, Studentski Centar, Velesajam kulture
-2004. Zagreb, Studentski Centar, Crtani Romani Šou
-2003. Split-Podstrana, Art kolonija

06-Srky