Pojavljivanje ove knjige u tri sveska nakon Kustićeve smrti znak je zahvalnosti GK na njegovu iznimnu doprinosu, najprije katoličkomu dvotjedniku, a potom i tjedniku, i kao glavnog urednika i kao komentatora, te pružanje mogućnosti da njegove ideje, izričaji i poruke, utemeljeni u evanđeoskoj poruci i socijalnom nauku Crkve, i dalje budu kvasac novog lica Crkve i zdravijeg društva u Hrvatskoj

32403

Zagreb – Druga serija knjiga komentara objavljenih u katoličkom tjedniku Glas Koncila donosi troknjižje naslovljeno “Crkva i Hrvatska u izazovima slobode”, a na više od tisuću stranica tekstovi pružaju pregled života Crkve i hrvatskog društva posljednjeg desetljeća proteklog stoljeća.

Petstotinjak komentara objavljenih između lipnja 1990. i siječnja 2000. godine u Glasu Koncila, premda nepotpisani, bili su najčešće autorski rad člana uredništva don Živka Kustića, dugogodišnjega glavnog urednika. U svojim je tekstovima iz tog razdoblja tematizirao aktualnu društvenu zbilju: nije se libio pisati o ranama tijekom Domovinskog rata, ekumenskim nastojanjima između Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve, kritički progovarati o uvođenju vjeronauka kao neobvezna školskog predmeta, a mnogo je kolumni posvetio i odnosu između države i Crkve. U tom je desetljeću Crkva doživjela dva posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, beatifikaciju sluge Božjega Alojzija Stepinca, potpisivanje ugovora sa Svetom Stolicom, pa su i ta crkvena gibanja bili povodi za više komentara i promišljanja Živka Kustića.

“Pojavljivanje ove knjige u tri sveska nakon Kustićeve smrti znak je zahvalnosti Glasa Koncila na njegovu iznimnu doprinosu, najprije katoličkomu dvotjedniku, a potom i tjedniku, i kao glavnog urednika i kao komentatora, te pružanje mogućnosti da njegove ideje, izričaji i poruke, utemeljeni u evanđeoskoj poruci i socijalnom nauku Crkve, i dalje budu kvasac novog lica Crkve i zdravijeg društva u Hrvatskoj”, napisao je u predgovoru prve od triju knjiga “Crkva i Hrvatska u izazovima slobode” mons. Ivan Miklenić.

Čitanje sažetih, ali sadržajnošću i stilom bogatih komentara pomaže u razumijevanju razdoblja od smjene vlasti nakon prvih višestranačkih izbora do smrti prvoga hrvatskog predsjednika te dolaska na vlast koalicije lijevog centra, a plijene pozornost jer su, premda pisani prije više od dvadeset godina, i danas vrlo aktualni. Uredništvo Glasa Koncila, zajedno sa Živkom Kustićem, u uredničkim komentarima nije iznosilo samo povijesne činjenice, već je u svjetlu crkvenog nauka nudilo razmišljanja i uključivalo se u javne rasprave, uvijek braneći opće dobro. Zato tri nove knjige ukoričenih tekstova glasovite rubrike imaju posebno mjesto u biblioteci Glasa Koncila. (IKA)