Beč spreman za Euroviziju

eurovision-2015-stage-design  ORF

Kao što je već poznato ovogodišnje će se natjecanje za Pjesmu Eurovizije održati krajem svibnja u glavnom austrijskom gradu. Jučerašnjom je predajom službenih eurovizijskih insignija – lanac sa simboličnim ključevima – grad Beč i službeno postao gradom domaćinom ovog natjecanja. Ceremonija primopredaje insignija održana je u bečkoj gradskoj vijećnici u nazočnosti delegacije iz prošlogodišnjeg grada domaćina Kopenhagena te bečkog gradonačelnika Michaela Häupla i generalnog direktora ORF-a Alexandera Wrabetza, prilikom čega je održan i polufinalni ždrijeb natjecatelja.

Makedonija i Srbija, koja se u zadnji čas odlučila na sudjelovanje, nastupit će tako prve polufinalne večeri tj. 19. svibnja, dok druge polufinalne večeri, 21. svibnja, slijede Crna Gora i Slovenija.

Ove će se godine natjecati ukupno 39 zemalja, pri čemu su se Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Španjolska i Austrija kao domaćin već kvalificirale u finale.

Od nedavno je poznat i izgled natjecateljske bine za čiji su dizajn zaduženi Florian Wieder, Al Gurdon i Kurt Pongratz. Riječ je o 44 metra velikom oku sačinjenom od 1288 stupova koje simbolizira jedinstvo svih uključenih nacija.

 Jobst PID

Za vrijeme trajanja eurovizijskog tjedna, tj. od 17. do 23. svibnja 2015., na bečkom će trgu ispred vijećnice biti otvoreno i takozvano „Eurovizijsko selo”. Posjetitelji će pored javnog gledanja polufinalnih i finalnih emisija moći tijekom cijelog dana pratiti zanimljiv program s umjetnicima i umjetnicama iz sudjelujućih zemalja. Na istom je trgu osim toga početkom siječnja postavljen i toranj sa satom koji odbrojava vrijeme do prve polufinalne večeri.