Tradicionalna manifestacija Noć muzeja, koja se ove godine održava jubilarni deseti put u više od stotinu hrvatskih muzeja, galerija i ustanova u kulturi, održat će se i u Muzejskom dokumentacijskom centru (MDC) u Zagrebu, u petak 30. siječnja 2015., s početkom u 18 sati

NM2015-web najava2Prigodni program MDC-a za Noć muzeja namijenjen je posjetiteljima svih dobnih skupina i on uključuje niz filmskih projekcija za djecu i odrasle, predavanje i prezentaciju međunarodno nagrađivanih muzejskih plakata te edukativne radionice za najmlađe.  Kompletan program Noći muzeja trajat će do 23 sata, a pratit će ga prigodna prodaja muzejskih izdanja i upoznavanje sa muzejskim izdavaštvom.

Za najmlađe MDC je pripremio edukativne radionice pod nazivom „Učimo kroz igru“ koje počinju u 18 sati. Djecu i njihovu pratnju očekuju interaktivne kompjuterske igre, muzejske slikovnice i muzejske puzzle. Cilj ovih radionica, koje će voditi viša kustosica Tončika Cukrov, jest stvaranje pozitivnog odnosa prema baštini i vizualnoj umjetnosti te poticanje djece i mladih na posjet muzejima i galerijama. U nastavku večeri slijedi predavanje jednog od naših najpoznatijih grafičkih dizajnera – Borisa Ljubičića, koji će posjetitelje povesti u  “šetnju” kroz međunarodno nagrađivane muzejske plakate.  Ljubičić, poznat po naglašavanju društvene uloge i odgovornosti grafičkog dizajna, govoriti će o vlastitoj potrazi za idejama, otkriti kako pristupa dizajnu i sadržaju koji komunicira i posjetiteljima dati dublji uvid u iskorak od konvencionalnih vizualnih rješenja.  

Filmski dio programa započinje film Igračka ima srce, inspirativan film potaknut dirljivim pričama pojedinaca o igrama i igračkama iz različitih razdoblja, koje su ostale trajno zabilježen dio djetinjstva u gradskoj sredini. Film, rađen je u formi razgovora i intervjua sa sedam osebujnih protagonista koji se prisjećaju svojeg djetinjstva, nastao je u produkciji Etnografskog muzeja u Zagrebu, a autorica filma je Iris Biškupić Bašić. Posebnu dimenziju filmskom programu dat će projekcije 3D filmova Velika trešnja i Luka antičkog Nina u Zatonu. Velika trešnja rađena je u produkciji dubrovačkog Kulturno – povijesnog muzeja, kao dinamična 3D animacija u sklopu izložbe Stjepan Gradić: otac domovine. Ona omogućuje posjetiteljima komunikaciju s događajima od otprije 350 godina i upoznavanje  se arhitekturom Dubrovnika prije velikog potresa, stradavanjima  i obnovom grada koja je uslijedila. Luka antičkog Nina u Zatonu impresivna je 3D animacija, rađena povodom velike izložbe Izgubljena luka, koja je postavljena 2011. godine u Arheološkome muzeju Zadar. Nastala na temelju istraživanja originalne konfiguracije morskog terena  i rezultata geofizičkih ispitivanja na kopnu, ona gledateljima oživljava priču o luci nekadašnjeg antičkog municipija Aenone na rtu Kremenjača u Zatonu kod Zadra.

Za sve ljude koje knjiga inspirira, a čitanje ne prestaje biti dio njihove svakodnevice, voditeljica specijalne muzeološke knjižnice MDC-a Snježana Radovanlija Mileusnić, predstaviti će najnovija muzejska  izdanjima s  najrazličitijih područja i upoznati posjetitelje sa širokim spektrom muzejskih sadržaja, tema, zbirki i predmeta. Kako ove godine MDC slavi 60-u obljetnicu svoga rada, prvih 60 posjetitelja dobit će gratis sjajno prihvaćeni  i višestruko nagrađivani Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke.

Odaberite program koji odgovara vašim interesima i pridružite se djelatnicima MDC-a u obilježavanju 60. rođendana!