B Matijevic u predstavi I am 1984I’ve never done this before

Autori: Giuseppe Chico i Barbara Matijević
Izvedba: Barbara Matijević
Umjetnička suradnja, tehnička supervizija, programiranje: Ivan Marusić Klif
Suradnici za tehniku i programiranje: Igor Brkić, Igor Petrović
Suradnik za robotiku: Matthieu Schonholzer
Dizajner: Martina Franić
Zahvale: Deborah Hustić, Udruga za razvoj DIY kulture Radiona, Frano Šoša, Viktor Krasnić, Tihomir Milovac, Ivana Knez

Produkcija: Omnibus (HR) i 1er Stratageme (FR)
Koprodukcija: Kaaitheater (Brussels); Menagerie de verre (Pariz); Ministarstvo kulture Republike Francuske (DRAC); DICREAM (FR), Fondacija Hermes
Rezidencije: Parc de la villette (Pariz); Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb)

U novoj predstavi autori B. Matijević i G. Chico istražuju reprezentacijske mogućnosti amaterskih YouTube videa, s fokusom na identificiranje novih mjesta i konteksta iskaza, na kompleksne odnose između reprezentacije i povijesti, između realnog i imaginarnog, na poveznice izmedju medijskih sustava, medijacijskih tehnologija i svakodnevnog života. Imaginarni protagonisti izvedbe nisu u tolikoj mjeri individualne osobe koje objavljuju svoja videa na YouTubeu, koliko je to sam komunikacijski krajolik, ispresijecane iluzije fikcije i stvarnosti s kojima živimo.

I ve never done this beforePokretačka sila ove izvedbe je interakcija između izvođačice i različitih DIY predmeta, a koja se temelji na kreativnom korištenju analognih / digitalnih / visokih / niskih tehnologija, uključujući robote, gadgete i igračke. Projekt želi pozicionirati ove naprave kao rezultat amaterskih kreativnih tendencija koje su po svojoj prirodi usko povezane s umjetničkim praksama.

U svijetu u kojemu je razlika između fikcije i stvarnosti preokrenuta, u kojemu su oglašavanje, prodaja robe i politika postali najvažniji proizvodjači fikcije, u kojemu je društvo u potpunosti birokratizirano i administrirano, sve ono što je neformalno, neorganizirano, slučajno, neučinkovito i kaotično postaje bojno polje za prirodu ljudskog identiteta. Autori pristupaju YouTubeu kao jednom takvom bojnom polju, bogatom osporavanim značenjima, subverzivnim strategijama i otporom.

Barbara Matijević djeluje u širem kontekstu izvedbenih formi i trenutno je jedna od najzastupljenijih nezavisnih hrvatskih autorica na međunarodnoj izvedbenoj sceni. Radove su joj predstavili Center Georges Pompidou u Parizu, Zagrebački Salon Mladih, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzej Jeu de Paume u Parizu, ZeKaeM, Galerija SC, Art Workshop Lazareti, Kunstraum Niederösterreich u Beču, FRAC Champagne-Ardenne u Reimsu, te više od 70 transdisciplinarnih festivala u Francuskoj, Belgiji, Švicarskoj, Norveškoj, Srbiji, Hrvatskoj, Južnoj Koreji, Italiji, Austriji, Njemackoj i Nizozemskoj. Trilogija « O teoriji performansa budućnosti.. » prva je hrvatska autorska produkcija uvrštena u službenu selekciju najznačajnijeg europskog festivala izvedbenih umjetnosti – Festival d’Avignon 2011 u Francuskoj.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.