“Zašto i druga pitanja” za sve znatiželjne

Knjiga Josipa Sanka Rabara u izdanju Glasa Koncila

1422271546-38-100

Iako je krenula kao “dječja knjiga” u sklopu “Makove biblioteke”, duhovito ilustrirana i lijepo opremljena knjiga “Zašto i druga pitanja” književnika Josipa Sanka Rabara već na prvom koraku pokazala se kao pravo djelo ne samo za sve malene koji žele odrastati misleći svojom glavom, već i za sve velike koji žele ostati maleni. U duši. Poput djece. Jer upravo duša i jest ona prva koju će dodirnuti neobično djelo satkano od pedesetak “dječjih” pitanja i autorovih odgovora na njih, koji se kreću u rasponu od duhovitih dosjetki do istinskih filozofskih razmatranja, malenih po opsegu, ali velikih po dubini dosega. Podsjećajući na “Maloga princa”, autor se dječački igra iskričavo odgovarajući na pitanja “Zašto balon leti?”, “Zašto žirafa ima dug vrat?”, “Zašto su Krampusove šibe pozlaćene?”, ali i “Gdje se nalazi jučer?”, “Zašto zvijezde trepću?” i “Zašto čovjek živi?”

Upravo zbog raznolike “specifične težine” pitanja knjiga je podijeljena na četiri dijela: “Prevažna i ozbiljna pitanja”, “Svemirsko-nebeska pitanja”, “Životinjska pitanja” te “Najraznoraznija pitanja”. Podjela je vrlo uvjetna, jer u svakoj skupini ima i pitanja i odgovora koji svojom metaforičnom širinom, višeznačnošću ili filozofskom pronicavošću prekoračuju “zadane granice”. Jedno je, ipak, zajedničko svima – a “podvučeno” i zadnjim, samostojnim pitanjem “Kad ću vidjeti svijet?” – a to je da Rabarove pričice svojom tematikom i literarno stvorenim ozračjem nepogrješivo “dižu pogled k nebu”, vabeći djecu (i odrasle) da postave pitanja o Bogu, o svome postojanju, o svome jučer, danas i sutra… Baš o svemu što im padne na um, zvučeći katkad svojim roditeljima i sasvim besmisleno, “šašavo”, premda su sva ta pitanja itekako važna u njihovom ljudskom i vjerskom odrastanju.

Knjižica džepnog formata, na 88 stranica, stoga je upravo idealno štivo za sedmaše i osmaše koji vole čitati i razmišljati, ali će je, osobito zbog “otkačeno” privlačnih “animirano-humaniziranih” upitnika i drugih ilustracija u ruke rado uzeti i oni “lijeni za knjigu”. I pronaći “baš svoju” priču, makar u “pet redaka”, koja će ih pozvati da sutra pročitaju još jednu, pa još jednu, pa… Bar da doznaju “Zašto je nebo gore, a zemlja dolje?”, “Zašto je snijeg bijel a ne crn?”, “Zašto je danas baš danas?” ili “Zašto je batina iz raja izašla?” (vž)

Knjiga “Zašto i druga pitanja” može se po cijeni od 40 kuna naručiti putem interneta, telefonom na broj 01/4874 315, nabaviti u Glasu Koncila na Kaptolu 8 u Zagrebu ili u bolje opskrbljenim knjižarama.