Izložba slika i skulptura Borisa Glumca Slavenskog

Boris Glumac Slavenski atelier

Boris Glumac Slavenski atelierGalerija Mala u Zagrebu priređuje cjelovečernje otvorenje izložbe slika i skulptura Borisa Glumca Slavenskoga u petak, 30. siječnja od 18 do 23 sata u sklopu akcije Noć muzeja 2015. Izložba u Galeriji Mala na Trgu bana Josipa Jelačića 6 moći će se razgledati sve do 5. veljače 2015, u radno vrijeme galerije svakodnevno od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 14 sati.

Za ovu samostalnu izložbu u komornom prostoru na glavnom gradskom trgu izabrao je akademski slikar i kipar Boris Glumac Slavenski pet sasvim novih atraktivnih kolorističkih skulptura koje će biti predstavljene prvi put, uz apstraktne i figurativne slike u tehnici enkaustike i ulja na platnu.

Skulpture visokoga sjaja izrađene su u necuronu, materijalu koji se koristi u avionskoj i automobilskoj industriji. To su novi industrijski materijali, blokovi, polimeri koji pružaju neslućene mogućnosti trodimenzionalnoga oblikovanja. Riječ je o figurativnim skulpturama, a od ideje do konačnoga izgleda volumena u tehnološkom procesu modeliranja sudjeluju i suradnici, stručnjaci za 3D animacijske programe. Pojašnjavajući nastanak skulptura umjetnik kaže da prvo nastaje digitalno pripremljena forma, a potom se stavlja „pod stroj” i nastaju digitalni otisci. S obzirom da je riječ o inovativnom materijalu, još uvijek vrlo malo umjetnika u svijetu koristi ovu tehnologiju za izradu skulptura.

slavenski 22Boris je posvećen skulpturi od 2010. godine i tu se potpisuje kao Boris Slavenski. On je poput Janusa s dva lica, jedna osoba s dva prezimena, ovisno o likovnom ciklusu. Praksa promjene imena bila je u prošlosti česta kod umjetnika kaligrafa koji su mijenjali ime kad bi promijenili stil pisanja ili završili neku cjelinu.

Uz inovativne skulpture, u izboru umjetnika na izložbi će se naći i petnaestak slika koje su obilježile njegovo slikarstvo zadnjih desetljeća. Mnogim se platnima vraćao, dorađivao jedne te iste slike i zbog toga je u popisu gotovo dvadesetogodišnji raspon u datacijama slika. Prema riječima umjetnika ta najnovija izložba, makar skromnija po broju radova, bit će, zapravo, jedan kondenzirani presjek jer će prikazati djela iz pet različitih ciklusa složenih od figuracije i apstrakcije koji su karakterizirali Borisovo stvaralaštvo od 1992. godine do danas.

Govoreći o svojim iskustvima stečenim na pariškoj Akademiji Boris Glumac Slavenski kaže: „ Čistoća i redukcija, to je temlje rada. Bitno jest da od ideje do realizacije postupak bude emotivan i promišljen, da se te dvije u osnovi suprotne i suštinske energije spoje u jednu konačnu cjelinu. Samim time dobivaju dvostruku snagu. Mnoge su slike bile viđene na izložbama. Imao sam potrebu ponovo uzeti kist u ruke i dorađivati ih. Iskusio sam apstrakciju, varijacije tema. Figuracija je nešto posebno. U figuraciji je velika sloboda motiva i sam motiv donosi određen razvoj u stvaralaštvu”.

slavenski 23Boris Slavenski rođen je kao Boris Glumac 1965. u Zagrebu, Hrvatska. Ovisno o razvojnim i tematskim ciklusima svojih likovnih djela, potpisuje se prezimenom Glumac ili prezimenom i pridruženim pseudonimom Slavenski.

Slikarstvo je studirao od 1984. godine u Parizu na École nationale supérieure des Beaux-Arts. U razdoblju od 1983. godine do danas priredio je tridesetak samostalnih izložbi u brojnim svjetskim umjetničkim galerijama, među ostalima u Mécénat Pernod u Créteilu (1990.), nekadašnjem Jugoslavenskom kulturnom centru u Parizu, Circulo des Bellas Artes u Madridu (2002.), u Galeriji Gradec u sklopu Klovićevih dvora u Zagrebu, Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu, u Museo d’Arte Contemporanea, Crotone. Prošle je godine zapaženu samostalnu izložbu održao u Gradskom muzeju u Bjelovaru. Od 2010. godine bavi se skulpturom.

Od početka studija u Francuskoj 1984. godine živio je i radio u Parizu do 2004. godine, kad se vratio u Zagreb gdje sad živi i stvara.

slavenski 3