Vojna mobilizacija u Ukrajini za 2015. godinu započela je, u vojsku će u tri faze kroz godinu pristupiti 100 tisuća ljudi. Iz republike Donetsk kažu kako proces potkopava sporazum o primirju

ukrajina-mobilizira

Prva faza mobilizacije započinje u utorak, trajat će devedeset dana tijekom kojih će se u vojsku unovačiti 50 tisuća stanovnika. Još dvije faze započeti će u travnju i srpnju. Glavni cilj mobilizacije jest zamjena ljudi koji se od prošle godine nalaze na liniji fronte, onih koji su mobilizirani prije godinu dana.

Zahvaćeni mobilizacijom su uglavnom rezervisti u dobi od 25 do 60 godina. Prije nego li ih se odvede na liniju bojišta u istočnoj Ukrajini dobiti će mjesec dana obuke. I žene, prvenstveno medicinske sestre i psihologinje, također su, prema zakonu kojeg je u ponedjeljak potpisao predsjednik Poroshenko, podložne mobilizaciji. Kazna za izbjegavanje mobilizacije je do pet godina iza rešetaka.

Mnogi, sudeći prema statusima na društvenim mrežama, protive se mobilizaciji, a glavni argument im je taj da nije proglašeno ratno stanje, već anti teroristička akcija koju bi vojska morala biti sposobna riješiti sama.

Prošle godine Ukrajinu su zapljusnula tri vala mobilizacije koja su popraćena masovnim prosvjedima od strane rodbine mobiliziranih vojnika.

“Vjerujem kako sada mnoge žene i majke razmišljaju o tome gdje i kako sakriti svoje sinove. Mobilizacija ili ne, odvoditi ljude starije od 50 godina nije smiješno”, piše u statusu jedne korisnice Facebooka.

Internet je preplavljen ponudama koje nude pravne savjete i lažne medicinske potvrde kojima se može izbjeći mobilizacija. Mobilizacija se podudara s velikom ofenzivom započetom ove nedjelje protiv pobunjeničkih snaga. Advance, foto: Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.