Premijera u Teatru Binocular: Bankar anarhist

bankar anarhist

Riječ je dijelu portugalskog autora iz 1920. godine koji priča priču o jednom čovjeku koji je uspio porobiti novac i na taj način postati slobodan. Usporedno s ovim bavimo se temom kredita u švicarskim francima, te portretiramo kako je taj fenomen zahvatio hrvatski narod. Kakvi su mu uzroci i posljedice. Miješajući klasično tkivo portugalske književnosti na temu anarhizma i kapitalizma sa suvremenom dramaturgijom koja nas se itekako tiče nastojimo pridonijeti demokratizaciji društva, otvoriti jedan problem kao i zabaviti građane.

Glumi: Sreten Mokrović, član glumačkog ansambla ZKM-a
Klarinet: Dunja Paprić, akademska klarinetistica
Dramaturgija: Ivana Gudelj, akademski dramaturg
Fotografija: Damijan Nenadić, akademski snimatelj
Dizajn: Gabrijela Farčić, dizajnerica
Režija: Borna Armanini, mag.arts

Premijera : 21.1.2015. u 20 sati KIno klub Grič, Jurišićeva 6
Izvedbe 22. i 23. 1. 2015. u 20 sati

Premda smo svjesni odgovornosti koju nosi jedan ovako angažirani projekt, i premda znamo da ova tematika toliko bolna mnogim ljudima ove zemlje odlučili smo se ipak baviti ovom temom i nastojati ne bit patetični. Nastojali smo ispresti tkivo relativnog poistovjećenja sa ovim našim sugrađanima koje možemo malo oraspoložiti, dok građane koji se prvi put susreću sa ovom temom upoznajemo sa problematikom.

U ono vrijeme kada smo nakon tisućljetne borbe za vlastitu državu došli do neovisnosti, pobijedili smo u našoj vojno redarstvenoj akciji Oluja, dr. Tuđman se popeo na kninsku tvrđavu i potpuno nenadano poljubio stijeg! Premda “Imamo Hrvatsku” odmah smo prodali naše banke globalnim kompanijama što su, vidi čuda, te kompanije odlučile naplatiti našem malom, malom, malom čovjeku. Naime, zaboravili smo da se osvajanja u modernom dobu ne odvijaju više vojnicima, uz pomoć sile, već preuzimanjem kompanija koje daju direktnu vlast nad narodom. Bilo je to vrijeme između 10.09.2003. – 31.12.2008. godine…

Teatar Binocular